• Головна
  • Аналітика
  • Свято однієї вулиці: чи повернуть двосторонній рух на вул. Кубійовича після літніх канікул?

Свято однієї вулиці: чи повернуть двосторонній рух на вул. Кубійовича після літніх канікул?

затор на вул.Стуса

Після транспортного колапсу у міськраді моделюють оптимальне рішення щодо руху на вул.Кубійовича для мешканців і водіїв

З 11 квітня на вулицях Кубійовича та Кубанській у Львові запровадили односторонній рух. Ця спроба розвантажила рух транспорту на цих ділянках, але водночас спричинила затори на сусідніх вулицях, зокрема Стуса, Снопківській та Франка. Ця зміна викликала чималий резонанс і критику з боку містян, які тепер вимагають скасувати реформу. LVIV.MEDIA з’ясував, для чого міська влада змінила рух на Кубійовича, як у місті оцінюють наслідки таких змін та чи є у противників нової схеми шанси скасувати її.

Чому львів'яни просили змінити рух на Кубійовича

Ідея зробити Кубійовича односторонньою з'явилась від місцевого мешканця — Сергія Левицького. Ще у 2020 році він звертався до міської ради з відповідною пропозицією, а у 2023 році знову порушив це питання у мерії.

Річ у тім, що вулицю Кубійовича використовували водії, що рухались до центру міста. Через щільний трафік жителям цього району було важко виїжджати з прилеглих дворів, оскільки сама вулиця Кубійовича є досить вузькою.

“Кожного дня ця вулиця Кубійовича заповнена, і для виїзду з подвір’я потрібно використовувати тротуар, тому що там настільки щільний трафік, що нема взагалі куди вклинитися. Для виїзду на вулицю Стуса водіям доводилося об’їжджати по пішохідних тротуарах, тому що вул. Кубійовича дуже вузька, а весь її трафік займали авто, які рухалися в напрямку до центру”, — пояснив Сергій Левицький.

Окрім того, оскільки це житлова зона, а не транзитна вулиця, тут багато припаркованих авто мешканців. Це також ускладнювало рух зустрічною смугою. Ще однією загрозою було те, що пожежні машини не могли під'їхати до будинків.

Наприкінці 2023 року комісія з безпеки дорожнього руху пристала на вимоги місцевих мешканців і вирішила зробити вулицю Кубійовича односторонньою у напрямку від центру міста. Також односторонньою стала частина Кубанської — від Кубійовича до Стуса. Це рішення почали впроваджувати лише у квітні 2024 року. Внаслідок зміни проїзд з вулиці Стуса через Кубійовича на вулицю Зелену став забороненим. Раніше цим маршрутом можна було розвантажити потік на вулицях Снопківській і Франка до центру міста.

Полегшення для мешканців — затори для водіїв

Такі зміни полегшили ситуацію для мешканців вулиці Тютюнників. Однак для інших водіїв, які їздили на роботу цим шляхом, створили великі незручності. Вже з першого дня після нових правил в соцмережах з'явилися сотні скарг від водіїв на величезні затори, які утворилися на Стуса в бік центру.

Противники нової схеми навіть зареєстрували петицію до міської ради з вимогою повернути можливість доїзду до центру від вул. Стуса по вул. Кубійовича. Втім, від 18 квітня вона набрала лише трохи більш ніж половину потрібних для розгляду 500 підписів.

Також, через зміну руху, збільшилися затримки на вул. Стрийській біля парку. Через затори сповільнився рух трамваїв, які змушені були стояти у черзі до центру.

Мешканка цього району Галина Янко вважає, що зміна організації дорожнього руху на вулицях Кубійовича та Кубанській позитивно вплинула на ситуацію в районі. Не дивлячись на те, що деякі мешканці району тепер також потрапляють в той самий затор на вул. Стуса, щоб доїхати у центр.

“Ця зміна дуже позитивно вплинула, тому що такого порядку там давно не було. Як можна з центральних вулиць з’їжджати такою масою машин на вулички, які фізично не мають спроможності їх пропустити? Там не могли роз’їхатися два автомобілі і людям, які хотіли виїхати, доводилось їхати по бордюрах. Чому вони саме так розрулили, цього я вже не знаю, але те що не можна було пускати такий потік машин саме так, це точно”, — пояснила Галина Янко.

Чому міська рада не почала реконструкцію вулиці

У міськраді розглядали кілька варіантів розв'язання цієї проблеми. Спочатку обговорювали варіант розширити дорогу на вул. Кубійовича та облаштувати там додаткові паркомісця. Але такий варіант визнали недоцільним і надто дорогим для міста в період воєнного стану.

“Згідно з цим проєктом пропонували облаштувати паркомісця на зеленій зоні. Однак таке рішення мало і низку недоліків. По-перше, така реконструкція дуже дорога, а по-друге, експерти оцінили стан вулиці і дійшли висновку, що облаштувати там паркування дуже важко, оскільки у багатьох місцях є схили та пагорби, а в інших великі коріння дерев або комунікації.  Як на мене, другий варіант є кращий з погляду організації дорожнього руху і безпеки. Зробити вулицю односторонньою, не облаштовувати паркування, щоб не знищувати газони”, — пояснив LVIV.MEDIA начальник управління транспорту департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Роман Марич.

Літні канікули — тест для нового руху

За словами директора міського департаменту міської мобільності Олега Забарила, особливість вулиць Кубійовича та Кубанської полягає у тому, що там розташовані кілька навчальних закладів. Тому вранці тут багато пішоходів — студентів та школярів. Тому змінюючи рух аргументували, що це важливо їхньої безпеки. Розглядали також можливість зробити реверсний рух, але відмовилися, бо багато водіїв порушують такі правила.

Заступник керівника управління вуличної інфраструктури ЛМР Павло Сирватка, розповів, що зараз, через канікули, трафік у місті значно менший, тож складно оцінити ситуацію.

“Зараз, після впровадження (нової схеми руху — ред.) автодор робить моделювання, вже враховуючи ситуацію, що існує. Моделювання теоретичної ситуації показує, як водії мали б рухатися, без порушень, обираючи оптимальний маршрут, без проїздів через двори та під знак заборони. Є певне відхилення між тим, що показує модель, і реальністю. Зараз з реальними даними автодор робить кілька варіантів перерозподілу потоків людей, машин і пасажирів громадського транспорту”, — зазначив Сирватка.

Після моделювання у міській раді вирішать, який варіант руху запровадити на вул. Кубійовича. У міській раді кажуть, що за літо водії мають звикнути до нових правил. А після закінчення канікул, коли знову відновляться потоки студентів та школярів, там прийматимуть рішення: повертати двосторонній рух на цій ділянці, чи все ж залишити в дії нові зміни.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності