• Головна
  • Аналітика
  • جمهورية السودان або ГУРтуємося в Африці. Події в африканському Сахелі, які можуть змінити архітектуру світової безпеки

جمهورية السودان або ГУРтуємося в Африці. Події в африканському Сахелі, які можуть змінити архітектуру світової безпеки

جمهورية السودان або ГУРтуємося в Африці. Події в африканському Сахелі, які можуть змінити архітектуру світової безпеки

Війна між країнами глобалізується. І на цьому міжнародному фронті ми не пасемо задніх

Несподівано

Офіційне інтернет-представництво Президента України 23 вересня повідомило, що в аеропорту «Шеннон» (Ірландія) Володимир Зеленський провів незаплановану зустріч із Головою Суверенної Ради Республіки Судан Абдель Фаттахом аль-Бурганом.

Глава нашої держави подякував за послідовну підтримку Суданом суверенітету й територіальної цілісності України. Співрозмовники обговорили спільні безпекові виклики, зокрема діяльність незаконних збройних формувань, фінансованих Росією.

Лідери двох держав також обговорили можливі майданчики для посилення взаємодії між Україною та країнами Африканського континенту. Деталі зустрічі та причини терміновості її проведення не повідомлялися.

Більшості з нас про Судан відомо тільки те, що він розділився на власне Республіку Судан та Південний Судан внаслідок тривалого громадянського конфлікту.

А декілька днів перед зустріччю в Ірландії розслідування CNN показало, що українські спецслужби, ймовірно, стоять за серією ударів безпілотників і наземною операцією, спрямованою проти підтримуваного «Вагнером» ополчення поблизу столиці Судану.

У розмові з CNN українське військове джерело описало операцію як роботу «несуданських військових». На питання про те, чи стоїть Київ за нападами, джерело лише зазначило, що «відповідальність, ймовірно, покладена на українські спецслужби». CNN не зміг незалежно підтвердити причетність України до серії ударів. Але відеоматеріали показали характерні ознаки атак безпілотників в українському стилі.

Щонайменше у восьми ударах брали участь два комерційно доступні безпілотники, які широко використовуються українцями. Експерти також сказали, що використана тактика, а саме схема дронів, що налітають прямо на ціль, була дуже незвичною для Судану та загалом африканського регіону. Також на контролері дрона було видно український текст, зокрема слово «Зупинити».

Україна офіційно не взяла на себе відповідальність за напади. Після публікації представник Головного управління оборонної розвідки України Андрій Юсов заявив: «Ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати це».

Згідно з іншим високопоставленим суданським джерелом, ці удари були завдані лише через два дні після того, як «Вагнер» сприяв доставці великого збройового конвою до Судану через Чад. CNN отримала супутникові зображення, на яких видно понад 100 транспортних засобів, у тому числі десятки вантажівок.

Раніше західні ЗМІ повідомляли, що «Вагнер» підтримує воєнізованих бійців та їхнього лідера Мохамеда Хамдана Дагало, який бореться за владу з генералом Абделем Фаттахом аль-Бурханом. Саме з останнім і зустрічався Володимир Зеленський.

Троянський верблюд

Це не якийсь абстрактний вислів, а кодова назва спецоперації ГУР щодо визволення громадян України. У середині квітня Судан поринув у хаос війни, спричиненої протистоянням армії Судану і місцевих Сил швидкої підтримки.

Для порятунку українських громадян із охопленої бойовими діями столиці Судану вирішили залучити співробітників Головного управління розвідки Міноборони України. Операція ускладнювалася розташуванням столиці – місто знаходиться у центрі країни, на шляху до якого кілометри територій, охоплених бойовими діями.

Військові мали пересуватись районами, які регулярно переходять від однієї воюючої сторони до іншої. Також операцію ускладнювала відсутність звʼязку з нашими громадянами. Діяла група спецназу в кількості менше 10 людей. Діяли самотужки без бронетехніки, авіації та важкого озброєння.

Для порятунку людей українські розвідники залучили місцевих, розрахували найбезпечніші маршрути та успішно провели операцію. Загалом спецпризначенцям ГУР вдалось евакуювати більше сотні українців, а також громадян Грузії, Канади та Перу. Тобто ГУР було присутнє в Судані і раніше.

Що це може означати?

Можливість силою впливати на сторони конфлікту в інших державах.

Давайте перестанемо боятися цього. Особливо на фоні помітного зниження активності екс-«вагнерівців» на інших континентах.

Відсутність офіційного як підтвердження, так і спростування цих подій можна і треба трактувати, що Україна має можливість впливати на сторони конфлікту в державах Африки. Це абсолютно нова для нас сторінка в історії. На світовій мапі протистоянь з’явився новий потужний гравець з колосальним бекґраундом.

Сюди можна і додати коментар глави ГУР Кирила Буданова про те, що Україна буде знищувати російських військових злочинців в будь-якій точці світу, де б вони не знаходилися. Правда тоді всі подумали, що «будь-яка точка світу» обмежується Тулою чи Астраханню. Але ні, це можуть бути навіть далекі та екзотичні країни.

Технічна, організаційна можливість та політична воля проводити спецоперації за межами країни.

Від «ой, що про це подумають» ми перейшли до конкретики. Напевне це почалося з примусового повернення з околиць Кишинева корумпованого судді Чауса у 2021 році.

Розвідка та проведення спеціальних операцій на території інших держав. Нейтралізація ворогів та антитерористична діяльність. Ефективна співпраця з військовими аташе при посольствах.

І що найважливіше. Війна між країнами глобалізується. І на цьому міжнародному фронті ми не пасемо задніх.

 Автор – Юрій Мариняк, «IQ-аналітика»

Підготовано спеціально для LVIV.MEDIA

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності