• Головна
  • Здоров’я
  • Рак допоміг чоловіку вилікуватися від ВІЛ: вірус побороли стовбурові клітини

Рак допоміг чоловіку вилікуватися від ВІЛ: вірус побороли стовбурові клітини

Оголошення людини вилікуваною відбувається, якщо вірус більше не реплікується або не зберігається в організмі

У Німеччині чоловік вилікувався від ВІЛ за допомогою стовбурових клітин

Про це пише американська корпорація WebMD.

53-річний чоловік в Німеччині вилікувався від ВІЛ після боротьби з лейкемією. У 2013 році його лікували від гострого мієлоїдного лейкозу за допомогою донорських стовбурових клітин, які, як відомо, мають стійку до ВІЛ мутацію.

Після процедури трансплантації кісткового мозку дослідники виявили в організмі пацієнта імунні клітини, які реагували на ВІЛ, а також ознаки того, що вірус більше не реплікується. Коли вчені пересадили клітини пацієнта мишам, вірусу не вдалося розмножитися.

«Це показує, що вивести ВІЛ з організму не неможливо — це просто дуже важко», — сказав один із лікарів пацієнта Бйорн-Ерік Йенсен.

«Пацієнт Дюссельдорфа», так назвали пацієнта з Німеччини, стане щонайменше третьою людиною, яку вилікували від ВІЛ. Оголошення людини вилікуваною відбувається, якщо вірус більше не реплікується або не зберігається в організмі.

Однак, через високий ризик процедури, методика лікування, завдяки якій вилікувався цей чоловік, навряд чи буде запропоновано іншим пацієнтам з ВІЛ, які не хворіють на лейкемію. Саме під час боротьби з раком, який вражає частини тіла, організм виробляє кров, і відповідно кістковий мозок. Але дослідники вивчають, чи можна генетично змінити кістковий мозок ВІЛ-інфікованих пацієнтів, щоб мати ту саму мутацію, яка була при трансплантації пацієнта з Дюссельдорфа.

Зазначимо, що понад 38 мільйонів людей у ​​всьому світі живуть з ВІЛ. Цей вірус атакує імунну систему організму руйнуючи білі кров’яні клітини. Тим самим він підвищуючи ризик інших інфекцій.

Додамо, дослідження на мишах показало високу ефективність нового протизаплідного препарату.