• Головна
  • Війна
  • Контррозвідка СБУ знищила російську РЛС “Каста” за 60 млн доларів

Контррозвідка СБУ знищила російську РЛС “Каста” за 60 млн доларів

Вистежили радіолокаційну станцію і навели на неї вогонь на знищення військові контррозвідники із 13 Головного управління СБУ

Військові контррозвідники СБУ у співпраці із ЗСУ знищили російську радіолокаці́йну станцію “Каста” на Запоріжжі. Про це 14 серпня повідомили у пресслужбі Служби безпеки України.

“Бійці Служби безпеки, які працюють на гарячих напрямках фронту у Запорізькій області, вистежили та скоригували вогонь по ворожій РЛС дальнього виявлення 39Н6 “Каста-2Е2””, — йдеться у повідомленні.

Вартість станції, залежно від комплектації, стартує від 60 млн доларів.“Фактично ця радіолокаційна станція була “очима” російської ППО, яка контролювала наш повітряний простір. Ворог ховав її в тилу, ретельно маскував і часто передислоковував”, — йдеться у повідомленні СБУ.

Вистежили РЛС і навели на неї вогонь на знищення військові контррозвідники із 13 Головного управління СБУ. “А зробити це допомогли донати українців. Адже цей комплект техніки для розвідки та вистежування ворожих РЛС (наземна станція до БпЛА, мікроавтобус, ноутбуки, живлення та звʼязок) був придбаний Фондом Повернись живим коштом волонтерських внесків і переданий підрозділу СБУ, який полює за радарами”, — зазначили у повідомленні.

У Службі безпеки України повідомили, що з початку повномасштабної війни різні підрозділи Служби безпеки загалом уразили на лінії фронту вже 166 засобів російської ППО і 446 радіоелектронної боротьби, а також радіоелектронної та радіотехнічної розвідки.

Нагадаємо, у травні український дрон атакував радіолокаційну станцію в Росії на відстані понад 1800 км. Дрон Головного управління розвідки атакував радіолокаційну станцію дальнього виявлення цілей "Воронеж М", яка розташована в Орську, Оренбурзької області РФ.

У квітні ГУР завдало удару по новітній російській радіолокаційній станції вартістю 5 млн доларів. Група спеціального призначення ГУР МО України "Гуси-9" спільно з військовослужбовцями 15-ї окремої артилерійської бригади "Чорний ліс" успішно вразили російську радіолокаційну станцію "Подльот". Того ж місяця СБУ вразила радіолокаційну станцію "Небо-У" в Брянській області.