• Головна
  • Війна
  • США дозволили передачу західного озброєння бригаді “Азов”

США дозволили передачу західного озброєння бригаді “Азов”

Семирічну заборону скасували після перевірки Держдепу США

США дозволили передавати західні зразки озброєння 12-й бригаді спеціального призначення НГУ “Азов”. Цьогоріч “Азов” пройшов перевірку, передбачену американським законодавством, і отримав дозвіл на отримання західної зброї, повідомила пресслужба бригади, 11 червня.

Семирічна заборона

Заборона на постачання західної зброї тривала з 2017 року в рамках так званого закону Патріка Ліхі, який забороняв надання американської військової допомоги іноземним підрозділам, які, вчиняли порушення прав людини. Проте цьогоріч Держдепартамент США дозволив передавати “Азову” західну зброю після того, як зробив щорічну перевірку, передбачену американським законодавством.

Це стало результатом тривалої та кропіткої роботи, яку військовослужбовці «Азову» систематично вели в площині боротьби з успішними результатами діяльності російської пропаганди. Отримання західної зброї та підготовки від США не тільки підвищать боєздатність «Азову», але, що найголовніше, сприятимуть збереженню життів та здоров'я особового складу бригади”, — йдеться в повідомленні бригади.

До слова, ще у квітні 2024 року командир бригади “Азов”, Герой України Денис “Редіс” Прокопенко актуалізував питання заборони на передачу західної зброї, а також закликав усі небайдужих публічно підтримувати дозвіл на отримання зброї для “Азову”.

Нагадаємо, з 2024 року в Львові запрацював рекрутинговий центр 12-ї бригади спеціального призначення НГУ “Азов”. У «Азові» акцентують, що допомагати Україні можна не лише на бойових посадах, а і в тилу – водіями, логістами та кухарями.