• Головна
  • Війна
  • Від тривоги до підльоту ракет можуть бути лічені хвилини: у Повітряних силах прокоментували атаки росіян «Іскандерами»

Від тривоги до підльоту ракет можуть бути лічені хвилини: у Повітряних силах прокоментували атаки росіян «Іскандерами»

Ракети запустили з Брянської області РФ

Ракети, внаслідок падіння уламків яких вночі 1 червня у Києві загинули троє людей, прилетіли за лічені хвилини. Росіяни знову атакували столицю балістичними ракетами «Іскандер» та крилатими ракетами.

Про це речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів в ефірі національного телемарафону.

«Це були такі ж цілі, як і минулого разу. Навіть кількість приблизно така сама. Це були ракети оперативно-тактичного комплексу «Іскандер»: 7 балістичних Іскандер-М та 3 крилаті ракети. В чому їх небезпека — невелика дальність», — сказав Юрій Ігнат.

За його словами, ракети запустили з Брянської області РФ.

«Клінці, звідти були випущені ці ракети, відстань до Києва не така велика. Якщо противник приховано звідти запускає ці ракети — час підльоту лічені хвилини. Саме тому і повітряна тривога була не такою довготривалою до моменту першої роботи ППО», — пояснив речник Повітряних сил.

Він уточнив, що атака сталася о 2:40 ночі. Росіяни атакували столицю та околиці.

«ППО таким чином знову відпрацьовує. Бойова частина «Іскандерів» — близько 500 кг, дальність ураження — 500-600 км. «Іскандер-К» — це аналог «Калібра», але наземного базування, не морського, «Іскандер-М» — балістика, та, що летить високо вгору і звідти повертається вниз на високій швидкості. По балістиці працюють комплекси Patriot, які можуть збивати балістику», — зазначив Ігнат.

Речник Повітряних сил додав, що росіяни обрали «Іскандери», оскільки саме цим озброєнням вони можуть настільки швидко та ефективно завдати удару.

«Були спроби завдавати ударів ракетами С-400. Іншого озброєння на таку відстань — вона не мала, 300 км, арта сюди не дістає — противник використовує ті комплекси для того, щоб було мінімум часу зреагувати», — сказав він.

Ігнат також зауважив, що якщо крилаті ракети летять з Каспію чи Чорного моря, то є близько години, щоб зреагувати, піти в укриття. Водночас тут йдеться про лічені хвилини.

«Тому противник і хоче застати зненацька і вразити, щоб ППО не змогла відреагувати. Ну, як бачимо, спрацювали і цього разу. Є жертви, але все ж треба дотримуватись заходів і розуміти, що зараз часу в укриття доволі таки мало при атаках «Іскандерами», — сказав Юрій Ігнат.

Він додав, що крилата ракета летить 900 км/год, балістика витрачає час, щоб здійнятися вгору і звідти повернутись. Таким чином, час підльоту таких ракет може бути однаковим. Натомість відповідаючи на запитання, чи означає сигнал тривоги, що це вже ракета перетнула кордон, Ігнат сказав, що буває по-різному.

«Тривога, коли з Каспію, вмикається, коли вже підльот ракет. Противник здійснює пуски з літаків і поетапно всі області починають червоніти. Іноді є інформація про загрозу ракетного озброєння — області все одно червоні», — пояснив Ігнат.

Також він розповів, що проти балістики потрібні Patriot і SAMP/T. Літаки F-16, приміром, не зможуть боротися з балістикою, оскільки розраховані на аеродинамічні цілі: дрони, літаки тощо. Ігнат додав, що ефективність винищувальної авіації ЗСУ проти таких типів цілей не є високою.

Нагадаємо, вночі під час обстрілу Києва в деяких районах столиці укриття були закриті — очевидці розповіли, що внаслідок цього загинули люди. LVIV.MEDIA зібрало все, що відомо про ситуацію станом на зараз.