Окупанти влаштували пожежу на ЗАЕС — Зеленський

Володимир Зеленський повідомив, що наразі показники щодо радіації в нормі

Увечері неділі, 11 серпня, на території окупованої Запорізької атомної електростанції в Енергодарі росіяни влаштували пожежу. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, зазначивши, що ситуацію зафіксували з Нікополя, розташованого на протилежному березі Дніпра.

За словами президента, хоча показники радіації залишаються в нормі, ситуація не може вважатися нормальною, доки російські окупанти контролюють атомну станцію. Він наголосив, що Росія використовує ЗАЕС для шантажу.

“Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу. Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки”, — написав Зеленський.

За даними міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка станом на 22:30 змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не зафіксовано, радіонуклідів техногенного походження не виявлено. “Посилено моніторимо ситуацію поблизу ЗАЕС. Пости Укргідрометцентру, розташовані поблизу станції, працюють в оперативному режимі, щоб забезпечити своєчасне відслідковування радіаційного фону”, — заявив Клименко.

Водночас голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що за неофіційною інформацією з окупованої території, росіяни могли навмисно підпалити велику кількість автомобільних шин у градирні станції. Він припустив, що це може бути провокацією або спробою створити паніку серед населення на підконтрольній Україні території.

“Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища. Наразі, ЗАЕС працює в штатному режимі, наскільки це можливо в умовах окупації”, — пояснив Євтушенко.

До слова, градирні ЗАЕС розташовані на басейні-охолоджувачі, на значній відстані від енергоблоків атомної електростанції. Це споруди для охолодження води атмосферним повітрям. Нагадаємо, Запорізька АЕС з 3 березня 2022 року перебуває під російською окупацією. Росіяни перевели всі шість енергоблоків Запорізької АЕС в режим “холодного зупину”.