• Головна
  • Україна
  • Японія надасть Україні 4,5 млрд доларів в межах підписаної безпекової угоди

Японія надасть Україні 4,5 млрд доларів в межах підписаної безпекової угоди

Президент Зеленський підписав двосторонню безпекову угоду з Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішіда

Під час візиту до Італії Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню Угоду про підтримку України та співробітництво. Це перша безпекова угода, яку Україна уклала на виконання Спільної декларації G7 не з країною НАТО та з країною Тихоокеанського регіону, повідомили у четвер, 13 червня, в Офісі Президента.

Угода передбачає довгострокову допомогу з боку Японії Україні у сферах безпеки й оборони, гуманітарній, відновленні та відбудові. Цього року Японія виділить 4,5 млрд доларів, а загалом з 2022 року її підтримка становитиме понад 12 млрд доларів.

Японія співпрацюватиме з Україною в розвідці

“Документ передбачає передачу Україні нелетального обладнання, з урахуванням конституційних обмежень Японії, та закріплює подальший розвиток співпраці в межах коаліцій спроможностей, членом яких є Японія, зокрема коаліцій з інформаційних технологій та розмінування,” — йдеться в повідомленні. Крім того, згідно з угодою Японія забезпечуватиме лікування поранених, співпрацюватиме в розвідці, кібер- та інфобезпеці та відновленні інфраструктури. Також важливим блоком угоди є промислова співпраця. Країни вивчатимуть можливості розвитку промислової бази України за участі японського приватного сектору.

“Японія й надалі підтримуватиме Українську формулу миру, посилюватиме санкції проти Росії, співпрацюватиме в розробці механізму відшкодування збитків, зокрема за рахунок суверенних російських активів, та у притягненні агресора до відповідальності,” — додали в Офісі Президента.

Фото: Офіс Президента

До слова, це вже 16-та двостороння безпекова угода, яку уклала Україна з іншими державами від початку повномасштабного вторгнення.