• Головна
  • Україна
  • Рідкісний осетер повернувся в запорізькі води після руйнування Каховської ГЕС

Рідкісний осетер повернувся в запорізькі води після руйнування Каховської ГЕС

Браконьєр виловив з Дніпра два екземпляри червонокнижного осетра

До запорізької акваторії Дніпра повернувся рідкісний вид червонокнижної риби. Про повернення російського осетра стало відомо під час рейду рибоохоронного патруля. Вони викрили порушника, який крім звичайної річкової риби незаконно виловив ще й дві рідкісні рибини — осетра російського. Ця риба представника осетрових, що вважалися зниклими з 1950-х років після будівництва Каховської ГЕС. Про це повідомив Запорізький рибоохоронний патруль.

У середу вночі, 15 травня, у Запоріжжі державні інспектори рибоохоронного патруля викрили порушника, який ловив рибу заборонними сітками біля греблі Дніпрогесу. У його улові виявили близько 40 кг різноманітної риби, в тому числі 2 екземпляри осетра російського — виду з Червоної книги України.

Фахівці сподіваються на розмноження осетрів між Херсоном і Запоріжжям

Осетрові раніше мешкали в запорізькій акваторії Дніпра, але зникли після будівництва Каховської ГЕС у 1950-х роках. Фахівці рибоохоронного патруля припускають, що особини осетрів, виловлені браконьєром, потрапили до Дніпра з Херсонського осетрового заводу, затопленого внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. На їхню думку, осетрам вдасться розмножитися та знову оселитися в акваторії між Херсоном і Запоріжжям. Проте повноцінний моніторинг ускладнений війною. Відомо лише, що через зміни гідрорежиму річки збільшується кількість аборигенних видів, як от лящ і сазан.

На правопорушника складені протоколи, а знаряддя і незаконний улов вилучені до рішення суду. Осетер є червонокнижним видом, за його вилов передбачена кримінальна відповідальність.