• Головна
  • Україна
  • Офіс Генерального прокурора розслідує спробу вручити повістку журналісту Слідство.інфо

Офіс Генерального прокурора розслідує спробу вручити повістку журналісту Слідство.інфо

Працівників СБУ та ТЦК підозрюють у зловживанні службовим становищем

У понеділок, 8 квітня, Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через спробу вручити повістку журналісту Слідство.інфо Євгенію Шульгату. Співробітників СБУ та ТЦК, причетних до інциденту підозрюють у зловживанні службовим становищем та перешкоджанні роботі журналістів, повідомили у пресслужбі правоохоронного органу.

“У зв’язку з інцидентом, що мав місце під час вручення повістки журналісту Слідство.інфо, Офіс Генерального прокурора вніс відомості до ЄРДР за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями та перешкоджання професійній діяльності журналістів з боку співробітників СБУ та ТЦК“, — написали в Офісі Генерального прокурора.

Вручення повістки пов’язане з розслідуванням про очільника департаменту кібербезпеки СБУ

Журналіст Слідство.інфо Євгеній Шульгат працював над розслідуванням про статки очільника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, яке вийшло у п’ятницю, 5 квітня. Наступного дня у київському супермаркеті двоє працівників Солом'янського ТЦК намагалися вручити журналістові повістку, від якої той відмовився.

За записами камер журналісти виявили, що військовослужбовців супроводжував чоловік у цивільному, який, ймовірно, і давав вказівки. За даними Слідство.інфо цим чоловіком міг бути працівник департаменту кібербезпеки СБУ Олексій Біленко — людина, близька до Іллі Вітюка.

Журналісти Слідство.інфо припустили, що вручення повістки пов’язане саме з розслідуванням Євгенія Шульгата, та було спробою перешкодити його роботі. “Ми усвідомлюємо, що зараз війна, і обовʼязок кожного громадянина – захищати країну. Проте, у цьому конкретному випадку ми вбачаємо переслідування журналіста за його діяльність. Щиро віримо, що правоохоронці відреагують на наші знахідки”, — написали у виданні.