• Головна
  • Україна
  • Агенти ФСБ готували удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу

Агенти ФСБ готували удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу

Один з агентів для збору інформації влаштувався експедитором у компанію, яка постачає військовим харчі

Служба безпеки України затримала в Києві та Одесі двох агентів ФСБ Росії, які готували ракетні удари по Київській телевежі, а також по підрозділах Генштабу Збройних сил України. Про затримання агентів СБУ повідомила в середу, 27 березня.

За інформацією правоохоронців, агенти ФСБ готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об’єктах енергетики і телекомунікацій у трьох регіонах. У зоні особливої уваги агентів були армійські підрозділи, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, дані про Сили оборони на Полтавщині, а також Київська телевежа і столична ТЕЦ.

Фото СБУ

Як стверджує СБУ, спочатку агенти намагались виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам відповідні координати для корегування повітряних атак.

Для прихованого збору розвідданих один з російських агентів влаштувався експедитором в одеську компанію, яка постачає харчі до військових підрозділів. Інший агент збирав інформацію про технічний стан Київської телевежі після її обстрілу в березні 2022 року. Також він фотографував зовнішній вигляд однієї з теплових електростанцій, яка забезпечує електрикою і теплом значну частину Києва та Київської області. СБУ стверджує, що ця інформація потрібна була росіянам для ухвалення рішення щодо корегування повторних або здійснення нових ударів по місцевій ТЕЦ і телевежі.

Листування зрадника з куратором, фото СБУ

СБУ запевнила, що викрила розвідувальну діяльність агентів завчасно і затримала їх у момент, коли вони шпигували за потенційними цілями.

Листування зрадника з куратором, фото СБУ

Як наголосили у спецслужбі, одним із ворожих агентів виявився інженер-технолог одного з одеських підприємств харчової промисловості. Інший — 24-річний киянин. Наприкінці січня цього року їх дистанційно завербувала ФСБ.

СБУ зазначає, що агенти працювали окремо один від одного й отримували за свою допомогу гроші від росіян. Під час обшуків у помешканні затриманих вилучено мобільні телефони із доказами листування з ФСБ та банківські картки, на які надходили гроші від росіян.

Листування зрадника з куратором, фото СБУ

Обом чоловікам повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану, вони перебувають під вартою. Чоловікам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, напередодні СБУ повідомила про затримання диверсантів, які готувалися підірвати залізницю на Полтавщині.