• Головна
  • Україна
  • На Буковині громада перейшла до ПЦУ після відмови священника УПЦ МП відспівати загиблого воїна

На Буковині громада перейшла до ПЦУ після відмови священника УПЦ МП відспівати загиблого воїна

Священник УПЦ МП не впускав до храму родину з тілом захисника, якого рік вважали зниклим безвісти

У селі Виженка у Вижницькому районі вже друга церква перейшла до Православної церкви України (ПЦУ). Це зробили після того, як священник УПЦ МП у Виженці не впустив родину з тілом загиблого воїна Дмитра Клима до церкви.

Як пише «Молодий буковинець», у цьому селі було два храми. Перший - на честь Іоанна Сучавського (ПЦУ) та Свято-Миколаївська, яка належала до УПЦ МП. «Коли священник цього храму УПЦ МП відмовився відкрити його, аби відспівати загиблого воїна Дмитра Клима, прихожани обурилися і вирішили: в їхньому селі не буде московської церкви, яка є “кагебістською” структурою орди, яка напала на Україну. Вирішили і зробили!» — написала у місцевій спільноті «Голос краю єднає» учасниця Світлана Масловська.

У суботу, 23 березня відбулися збори релігійної громади храму Святителя Миколая. Усі 237 учасників зборів проголосували за перехід храму до ПЦУ.

Про те, що священник УПЦ МП відмовився впустити до церкви родину з тілом загиблого захисника й відспівати його стало відомо 20 березня. Військовослужбовець Дмитро Клим рік вважався зниклим безвісти. Зрештою цього року його тіло знайшли, ідентифікували й передали сім’ї.

Додамо, що скандали за участю священників УПЦ МП у Чернівецькій області відбуваються не вперше. Зокрема, в березні 2023 року священник УПЦ МП на Буковині на похороні загиблого військового заявив, що Крим і Донбас — це не Україна й закликав вірян не йти на війну. Справу проти священника розглядав суд, який визнав його винним у колабораційній діяльності. Утім, священник подав апеляцію на це рішення, після чого апеляційний суд пом’якшив вирок.