• Головна
  • Україна
  • Україна почала перемовини зі США та ЄС про відновлення авіаперельотів

Україна почала перемовини зі США та ЄС про відновлення авіаперельотів

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що відновлення авіаперельотів з України неможливе без погодження американських та європейських регуляторів

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна офіційно починає переговори з регуляторами США та ЄС про відновлення пасажирських авіаперевезень. Про це урядовець сказав в інтерв’ю агенції «РБК-Україна».

«Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без погодження двох регуляторів — європейського та американського — так це працює. Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах воєнного стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми», — повідомив міністр.

За його словами, наразі зарано говорити про точні терміни, але зараз Україна передаватиме своє бачення регуляторам і вступатиме з ними в офіційні перемовини.

«Прикладів, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети, у світі не так багато. Ізраїль — це найуспішніший приклад. Ми багато часу проводили й проводимо консультації з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю», — розповів Кубраков.

Він також зазначив, що на рівні планів є різні сценарії щодо кількості аеропортів, які можуть бути відкриті в Україні. Проте Україні важливо почути перший офіційний зворотний зв'язок від регуляторів.

Кубраков наголосив, що вже є європейські авіакомпанії, які цікавляться і хочуть бути першими при відновленні роботи українського авіаринку, але відмовився їх називати. Він додав, що перемовини також тривають з трьома українськими компаніями. «Вони теж підтверджують, звичайно, що вони хочуть літати тут, це їхні базові аеропорти, їхня базова країна», - сказав посадовець.

Нагадаємо, авіаперевезення в Україні зупинили вранці 24 лютого 2022 року — відразу після початку повномасштабного російського вторгнення. Але останнім часом в інформаційному просторі дедалі частіше зустрічаються повідомлення про можливе відкриття деяких аеропортів. Зокрема, йшлося про можливе відкриття львівського аеропорту.