• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада ухвалила закон про демобілізацію строковиків

Верховна Рада ухвалила закон про демобілізацію строковиків

Після демобілізації строковики отримають відстрочку від мобілізації на 12 місяців

Верховна Рада на засіданні в п’ятницю, 23 лютого, ухвалила закон про демобілізацію, який напередодні зареєстрував президент Володимир Зеленський. Депутати спершу підтримали документ у першому читанні, а потім ухвалили його в цілому.

Депутати розглядали документ за прискореною процедурою. «За» цей документ у першому читанні проголосували 317 депутатів, а під час голосування в цілому, що відбулося одразу ж після першого, — 319 парламентарів. Ніхто не виступив «проти» та не утримався, пише «Громадське».

Законопроєкт про демобілізацію строковиків напередодні вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. Згідно з проєктом закону, військовослужбовці строкової служби, термін яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені терміни, звільняються з військової служби в запас «у терміни, визначені указом президента».

Водночас на Комітеті Верховної Ради з нацбезпеки і оборони ухвалили цей проєкт закону з доданою нормою про відстрочку строковиків від подальшої мобілізації на 12 місяців. У залі Верховної Ради законопроєкт ухвалили з цією нормою.

Тепер для того, щоб закон набув чинності, його ще має підписати президент. Зі слів нардепа Олексія Гончаренка, це відбудеться в найближчі дні.

Нагадаємо, що демобілізації потребують строковики, які на момент початку повномасштабного вторгнення перебували на строковій службі. Через війну вони перебувають там дотепер.