• Головна
  • Україна
  • Прикордоннику з Чернівців оголосили підозру за пропуск в Україну двох автобусів з електронними сигаретами на 42 млн грн

Прикордоннику з Чернівців оголосили підозру за пропуск в Україну двох автобусів з електронними сигаретами на 42 млн грн

Інспектору державної прикордонної служби загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

Прикордонник отримав підозру у справі про пропуск контрабандних електронних цигарок на понад 40 млн грн. Про це 21 лютого повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Прикордонник та працівники митниці пропустили в Україну два мікроавтобуси, які перевозили майже 168 тисяч електронних цигарок. Службовці не вносили до інформаційної бази відомості про вантаж, тож електронні цигарки заїхали з Румунії без належного митного оформлення. У результаті несплати обовʼязкових податкових і митних платежів сума завданих збитків становить 42 мільйони гривень.

В грудні 2023 року двом головним державним інспекторам митного посту Чернівецької митниці повідомили про підозру. За інформацією правоохоронців, старший зміни та головний державний інспектор митниці перевищили свої службові повноваження та пропустили в Україну автомобілі з електронними сигаретами без здійснення митного контролю та інших формальностей. Як пояснили у прокуратурі, в інформаційних базах митниці ці вантажівки не зазначались, тобто автомобілі з товаром виїхали з Румунії і десь при в’їзді в Україну «загубились». Їм обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

20 лютого правоохоронці оголосили підозру ще одному учаснику оборудки. Інспектор прикордонної служби притягується до відповідальності за перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу. Інспектору державної прикордонної служби загрожує ув’язнення до десяти років.

У грудні керівника Чернівецької митниці звільнили через контрабанду електронних сигарет. Тоді Держмитслужба вжила також дисциплінарні заходи до 17 митників.