• Головна
  • Україна
  • Україна цього року отримає від Норвегії 1,8 млрд доларів допомоги

Україна цього року отримає від Норвегії 1,8 млрд доларів допомоги

Гроші від Норвегії спрямують на виплати зарплат працівникам лікарень та шкіл

Норвегія виділить Україні 1,8 мільярдів доларів допомоги до кінця цього року і продовжить підтримку країни з перших місяців 2024 року, заявив премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на спільній з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Осло у середу, 13 грудня.

«Сьогодні Норвегія оголошує чітку додаткову підтримку Україні... Пан президент Зеленський та його уряд повинні платити медсестрам, лікарям, вчителям та іншим працівникам. Ми маємо можливість допомогти з 1 мільярдом доларів США на 2023 рік, який скоро закінчується. Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на близько 800 млн доларів на цей рік», – сказав норвезький прем’єр, якого цитує «Укрінформ».

Він також оголосив, що його держава підтримуватиме Україну у 2024 році з перших місяців. Це стосуватиметься, зокрема, прямої економічної підтримки критичним послугам в Україні, щоб не було жодних затримок у постачаннях для українців. Стере додав, що Норвегія намагається посилити захист української критичної інфраструктури, надаючи засоби ППО, та нарощує з європейськими партнерами фінансування оборонної промисловості, щоб виробляти більше боєприпасів для Збройних сил України.

Згодом в пресрелізі уряд Норвегії повідомив про надання Україні додаткових систем ППО NASAMS на суму 335 млн норвезьких крон (це близько 24,4 млн доларів). Деякі з цих систем відправляються з норвезьких складів, щоб забезпечити швидку доставку в Україну, а інші замовляються у виробників для доставки пізніше.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський прибув до Норвегії для участі в другому саміті «Україна — Північна Європа». Перед цим він здійснив робочий візит до Сполучених Штатів Америки, де, зокрема, зустрівся з президентом Джо Байденом та сенаторами.

Раніше Норвегія зобов’язалася надавати допомогу Україні на суму близько 7 млрд євро впродовж п’яти років. Крім того, Норвегія й Велика Британія створили «морську коаліцію» для підсилення України в Чорному морі. До цієї коаліції також мають приєднатися інші країни.