• Головна
  • Україна
  • НАЗК зможе перевіряти майно чиновників, яке вони придбали до переходу на державну службу

НАЗК зможе перевіряти майно чиновників, яке вони придбали до переходу на державну службу

Ухвалити відповідний законопроєкт Верховній Раді рекомендувала Європейська комісія

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) отримало можливість перевіряти майно чиновників, яке вони придбали до того, як потрапили на державну службу. Відповідний закон у п’ятницю, 8 грудня, ухвалила Верховна Рада, за документ проголосували 308 народних депутатів.

Згідно з цим законом, НАЗК зможе перевіряти майно і транспортні засоби посадовців, які вони придбали до призначення. Водночас передбачаються і зміни до перевірки електронних декларацій: раніше НАЗК не перевіряло вже оприлюднену інформацію без виявлення порушень. Нова ж редакція закону дасть змогу здійснювати перевірку, зважаючи на появу нової інформації або нові джерела інформації, невідомі під час попередньої перевірки.

Як повідомив народний депутат України від «Голосу» Ярослав Железняк, Європейська комісія у Звіті від 8 листопада звернула увагу на необхідність скасування обмежень повноважень НАЗК стосовно продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та щодо перевірки майна, набутого декларантами до призначення на державну службу, без шкоди для правил, що застосовуються до національної безпеки під час воєнного стану. Ухвалення цього документа — одна з важливих умов для подальшої євроінтеграції.

Нагадаємо, що 8 грудня Верховна Рада також збільшила чисельність НАБУ з 700 до 1000 працівників. Це збільшення буде поетапним: кількість нових працівників зростатиме щороку впродовж найближчих трьох років на 100 людей.