• Головна
  • Світ
  • МЗС України закликало світову спільноту засудити російські провокації на ЗАЕС

МЗС України закликало світову спільноту засудити російські провокації на ЗАЕС

Останнім часом Росія здійснила кілька провокацій на ЗАЕС

У вівторок, 9 квітня, Міністерство закордонних справ оприлюднило заяву щодо чергових російських провокацій на Запорізькій АЕС. У МЗС закликали світову спільноту засудити дії РФ та, зокрема, приєднатися до Формули миру, одним з важливих пунктів якої є відновлення ядерної безпеки.

“Протягом незаконного перебування на станції, російські окупанти грубо порушили міжнародне право та норми і стандарти ядерної і радіаційної безпеки, включно з основоположними принципами МАГАТЕ щодо ядерної безпеки і захищеності”, — зазначили в МЗС.

Світову спільноту закликали “зайняти тверду позицію”, аби унеможливити загрозу на атомній електростанції. А також долучитися до української Формули миру, одним з важливих пунктів якої є відновлення ядерної та радіаційної безпеки. Міністерво закликало партнерів посилити санкційний тиск на РФ у сфері атомної енергетики, аби запобігти подальшим провокаціям. У МЗС наполягають на тому, що ЗАЕС має бути повернута під контроль України.

Російські провокації на ЗАЕС

У вівторок, 9 квітня, МАГАТЕ повідомило про атаку безпілотників на навчальний центр Запорізької атомної станції, який розміщений на її майданчику. У ГУР зазначили, що Україна не робить жодних ударів чи провокацій щодо ядерних об'єктів, а подібні дії є черговою російською провокацією. Кількома днями раніше на території Запорізької атомної електростанції здетонував дрон.