• Головна
  • Світ
  • Дрони атакували російське місто, де виготовляють «шахеди»

Дрони атакували російське місто, де виготовляють «шахеди»

Виробництво «шахедів» у Росії розташоване за 1200 км від України

Невідомі дрони вперше атакували підприємства в Єлабузі та Нижньокамську в російському Татарстані. Про атаку повідомили місцеві жителі, які опублікували відповідні відео в соціальних мережах. Також атаку на регіон підтвердив очільник Татарстану Рустам Мінніханов, а згодом і українські спецслужби.

Чиновник не назвав підприємства, які зазнали атаки невідомих дронів. Однак російський Telegram-канал Baza вказує, що йдеться про особливу економічну зону «Алабуга». Вона розташована за понад 1200 кілометрів від кордону з Україною.

У цій економічній зоні є нафтопереробний завод «Елаз-Нафтопродукт». Крім того, там працює завод з виробництва іранських дронів-камікадзе Shahed, якими Росія майже щоночі атакує Україну. До виробництва дронів росіяни активно залучають підлітків. Низка джерел повідомляють, що дрони влучили саме в завод з виробництва «шахедів». Зокрема, цю інформацію повідомило «Громадське» з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Як йдеться в повідомленні, під атакою опинився завод, на якому росіяни збирають іранські «шахеди», маркуючи їх під «Герань-2». Цю операцію провело ГУР МО. Співрозмовник журналістів заявив про «значні руйнування виробничих потужностей».

Крім того, дрон завдав удару по заводу «Танеко» у російському Нижньокамську. Є неофіційна інформація про влучання в одну з установок.

Відомо, що на територію особливої економічної зони впали три дрони, за різними даними відомо про шістьох постраждалих. Росіяни заявляють про пошкодження гуртожитку.

Згодом стало відомо, що удар по Татарстану — це спецоперація ГУР і СБУ. Джерела у цих службах повідомили «Українській правді», що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це — 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить в 5-ку найбільших НПЗ РФ.

Напередодні міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомляв, що українські дрони вже літають на понад 1000 кілометрів. За його словами, Україна збільшила виробництво дронів дальної дії.