• Головна
  • Світ
  • Поліція польського Любліна прокоментувала затримання журналіста Михайла Ткача

Поліція польського Любліна прокоментувала затримання журналіста Михайла Ткача

Поліція заявила, що затримала журналіста для встановлення особи, але видалення відзнятих матеріалів не коментувала

Люблінська поліція підтвердила затримання на кордоні з Польщею журналіста «Української правди» Михайла Ткача та його оператора, які знімали матеріал про те, як Польща торгує з Росією через Білорусь.

Як сказано в повідомленні, офіцери поліції Люблінського гарнізону вжили заходів у зв’язку з потребою встановити особи людей, перебування яких у прикордонній зоні стурбувало мешканців. Після перевірки затримані покинули відділення поліції, заявили польські поліцейські.

Люблінська поліція не уточнила, про кого йдеться у їхньому повідомленні. Однак воно зʼявилося майже одночасно з інформацією від поліції Підляського воєводства Польщі, де вказали, що не затримували журналіста з України.

Нагадаємо, у Польщі 27 лютого затримали українського журналіста Михайла Ткача. За його словами, це сталося біля кордону Польщі з Білоруссю, коли він та його оператор знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. За словами Ткача, знімальна група хотіла перевірити, що в Росію потрапляє сільськогосподарська продукція через Польщу та Білорусь, і розповісти про це польському суспільству, «якщо воно не знає».

Ткач розповів, українці показали поліціянтам документи й журналістські посвідчення, але ті почали їх обшукувати й хапати камери. Коли їх згодом привезли в комендатуру, то відібрали телефони й документи, а також карти пам’яті з камер. У комендатурі також перебували працівники спецслужб, які допитувалися журналістів про те, чи багато кому відомі факти такої торгівлі, а також видалили частину відзнятих відеоматеріалів.

Звільнити журналістів вдалося тільки після втручання посольства України в Польщі, розповіла головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва. Посол України в Польщі Василь Зварич у коментарі «Громадському» підтвердив, що українське дипломатичне представництво зверталося до поліції через інцидент. Як розповів Зварич, поліція пояснила, що отримала інформацію про «підозрілих» людей, які здійснювали фото- і відеознімання в районі залізничної колії.