• Головна
  • Світ
  • Польща заявила про порушення її повітряного простору під час російської атаки на Україну

Польща заявила про порушення її повітряного простору під час російської атаки на Україну

Ракета впала на сільськогосподарські угіддя в Люблінському воєводстві

Під час масованого ракетного удару Росії по Україні зранку в п’ятницю, 29 грудня, на територію Польщі з України прилетів невстановлений об’єкт. Про це повідомило радіо RMF FM, а також польські збройні сили. Пізніше стало відомо, що це була ракета.

Літальний об’єкт, який рухався на великій швидкості, спостерігали мешканці гміни Долгобичув на Люблінщині. Йдеться про територію навколо Пшеводува, де торік у листопаді вибухнула ракета, яка прилетіла з-за кордону. Тоді загинули двоє людей. Восени цього року польська влада заявила, що це була ракета української ППО.

Очевидці повідомили, що чули сильний шум і свист. Цей об'єкт рухався на захід.

Входження невідомого літального об’єкта на територію Польщі спостерігали системи місцевих служб. Інформації про те, що стався вибух, не було. Як наголошується в публікації, може виявитися, що було лише миттєве порушення польського повітряного простору і цей невпізнаний об’єкт повернувся в Україну.

Інформацію про цю подію також підтвердило оперативне командування польських військових. «У ранкові години невпізнаний повітряний об’єкт увійшов у повітряний простір Республіки Польща з боку кордону з Україною і з моменту перетину кордону до зникнення сигналу спостерігався радіолокаторами повітряного простору країни. Відповідно до чинного порядку оперативний командувач Збройних Сил задіяв наявні сили та засоби», — йдеться у повідомленні.

Невідомий об’єкт бачили багато жителів Грубешівського, Томашівського та Замойського повітів. Мешканці одного з сіл розповіли, що бачили, як щось летіло — за їхніми словами, це була ракета, наче летіла на північ.

Пізніше стало відомо, що президент Польщі Анджей Дуда скликає термінову нараду з військовим керівництвом. Вона відбудеться о 14:00 за Києвом. Поляки заявляють, що ракета впала у селі Вожучин-Цукровня Томашувського повіту, жертв та постраждалих немає.

Згодом речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону заявив, що «невпізнаний повітряний об'єкт», який зайшов у повітряний простір Польщі під час масованої атаки Росії на Україну, не є чимось новим і закликав західних партнерів посилити українську протиповітряну оборону.

«Це ще один знак і сигнал для наших партнерів, щоб посилити Україну необхідною кількістю засобів, щоби ми стали щитом між агресором і Європою, захистили і себе, і їх», – сказав речник ПС.

Нагадаємо, рано-вранці 29 грудня росіяни влаштували наймасованішу ракетну атаку України за час війни, випустивши спершу 36 дронів-камікадзе, а потім понад 100 ракет різних видів. Загалом російські загарбники випустили по Україні 158 різних повітряних цілей, 114 з яких збила ППО. Під атаку також потрапив Львів.