• Головна
  • Світ
  • За допомогою штучного інтелекту виявлятимуть ядерну загрозу

За допомогою штучного інтелекту виявлятимуть ядерну загрозу

Методи аналізу даних та машинного навчання здатні допомогти експертам МАГАТЕ викривати потенційну зловмисну ​​діяльність по всьому світу

У Тихоокеанській північно-західній національній лабораторії використовують машинне навчання, аналітику даних та штучний інтелект, щоби виявляти потенційні ядерні загрози.

Про це йдеться у новому дослідженні Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії (PNNL).

«Запобігання розповсюдженню ядерної зброї вимагає пильності. Це потребує праці, починаючи від аудиту ядерних матеріалів і закінчуючи розслідуванням того, хто з ними працює. Щоби полегшити це, можна використати алгоритми, керовані аналітикою даних» — пояснюють науковці.

Згідно зі звітом PNNL, методи аналізу даних та машинного навчання здатні допомогти експертам МАГАТЕ (Міжнародному агентству з атомної енергетики) викривати потенційну зловмисну ​​діяльність по всьому світу. З цією метою дослідники розробляють кілька проєктів на базі штучного інтелекту.

Серед них:

  • модель машинного навчання, яка виявлятиме витік радіоактивних матеріалів на підприємствах;
  • система на базі мовного алгоритму Google BERT, яка здатна виявляти ознаки розповсюдження атомної зброї;
  • технологічний алгоритм, який може визначати походження ядерних матеріалів, а також візуалізувати інформацію.

За даними PNNL, ці алгоритми можуть оптимізувати процес виявлення атомних загроз будь-якого характеру. Щоправда, перш ніж МАГАТЕ впровадить у свою діяльність технології штучного інтелекту, мине певний час.

«Ми не очікуємо, що машинне навчання замінить комусь роботу — ми бачимо це як спосіб полегшити працю для людей», — підкреслюють дослідники.

Нагадаємо, Державний центр зайнятості оголосив про старт роботи «Національного кадрового резерву». У межах цього проєкту штучний інтелект допомагатиме українцям знайти роботу або відкрити власну справу.