• Головна
  • Спорт
  • Орден Свободи для Харлан та Усика: українські спортсмени отримали державні нагороди

Орден Свободи для Харлан та Усика: українські спортсмени отримали державні нагороди

Харлан та Усик відзначені Орденом Свободи на честь 33-го Дня Незалежності України

Двох українських спортсменів — боксера Олександра Усика та фехтувальницю Ольгу Харлан — відзначили почесними нагородами з нагоди 33-го Дня Незалежності України. Про це 24 серпня написало Суспільне Спорт.

“Олімпійські чемпіони отримали Орден Свободи — державну нагороду, якою відзначають за видатні та особливі заслуги в утверджені суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних та політичних реформ, відстоюванні конституційних прав, свобод людини і громадянина”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Ольга Харлан на літній Олімпіаді-2024 здобула для збірної України дві нагороди, зокрема "золоту" медаль у складі жіночої команди шаблісток.

Олександр Усик — чемпіон світу з боксу. У травні 2024 року він став першим абсолютним чемпіоном в історії надважкої вагової категорії, який об'єднав одразу чотири пояси, перемігши британця Тайсона Ф'юрі.

У серпні Харлан та Усик також отримали від Президента України Володимира Зеленського іншу почесну відзнаку "Національна легенда України", якою нагороджують за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, вагомий внесок у розвиток національних спорту, економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я.

Також за підсумками Олімпійських ігор-2024 у Парижі Ольгу Харлан нагородили пам'ятним знаком "Хрест пошани" від Служби безпеки України.

У повідомленні йдеться, що Орден Свободи в історії України серед представників спорту також здобували ексчемпіон світу з боксу Володимир Кличко (2017 рік), колишній очільник Національного олімпійського комітету, багаторазовий чемпіон світу зі стрибків із жердиною Сергій Бубка (2021).

Нагадаємо, шаблю української фехтувальниці, олімпійської чемпіонки Ольги Харлан купили на благодійному аукціоні за 10 млн грн. Всі отримані за шаблю кошти підуть на закупівлю автоматизованих турелей “ШаБля” для Сил оборони.