Як обрати та встановити газовий котел: до кого звертатися

Розповідаємо усе, що потрібно знати про котли

Будь-який власник помешкання рано чи пізно постає перед питанням, як обігріти свої помешкання. Часто свій вибір ми зупиняємо на газових котлах.

LVIV.MEDIA разом зі спеціалістами розібралось у складних питаннях щодо вибору котла і його під’єднанні до газової мережі. У цьому нам допомогла експертка регіонального управління клієнтського сервісу 104.ua Ольга Головчак.

Як обрати котел

Ми щодня постаємо перед вибором і намагаємось знайти для себе оптимальний варіант між ціною і якістю. Те саме можна сказати і про вибір газового котла. При цьому слід ще й врахувати багато інших нюансів, як-от його економність, практичність і безпека.

Якщо ви вирішили купувати новий газовий котел, зверніть увагу на площу приміщення, яка буде обігріватися, його компактність і характеристики. Також не забудьте врахувати кількість точок водозабору і швидкість підігріву приміщення і води. Важливо знати: у разі відсутності технічного обслуговування ККД пристрою впаде аж до 40%.

Перевагу слід надати котлу з закритою камерою згоряння, адже він безпечніший.

Потужність обладнання має відповідати потребам споживання газу. Правильно розрахувати її можуть фахівці у Клієнтських просторах 104.ua. Вам допоможуть обрати котел зі оптимальними характеристиками, аби задовільнити всі ваші потреби та обігріти всі квадратні метри помешкання.

Обираючи опалювальні газові прилади з відводом продуктів згоряння в димохід або через зовнішню стіну, пам’ятайте і те, що їх встановлюють тільки на кухні, у нежитловому приміщенні або котельні.

Також при виборі котла насамперед потрібно визначити і його функції. Якщо вам потрібно тільки опалювати приміщення, обирайте одноконтурний котел. Якщо необхідний підігрів води — двоконтурний.

При цьому модель має відповідати збудованій газовій системі. Довіряйте лише перевіреним виробникам та остерігайтеся підробок.

Утім, не часто споживачі роблять правильний вибір, тому слід звертатися до фахівців, які нададуть вичерпну інформацію. Зокрема, зверніться до спеціалістів «Львівгазу».

Типи газових котлів

  • Конденсаційний

Цей тип пристрою найсучасніший і найефективніший. Конденсаційні котли здатні заощадити до третини природного газу за робочий сезон, тож власники таких пристроїв не переплачують.

Їхній ККД може перевищувати 100%, якщо використовувати газ і тепло ефективно. Вони безпечніші за традиційні, тому що мінімізують ризик отруєння чадним газом.

Фото: market.104.ua
  • Турбований

Турбований газовий котел значно швидше прогріває помешкання. Цей тип практично виключає ймовірність отруєння чадним газом.

Якщо ви вирішили купувати саме турбований котел, врахуйте його недолік — висока ціна деталей. Проте, якщо регулярно проводити техогляд, він служитиме довго.

Фото: market.104.ua
  • Парапетний

Конструкція парапетних котлів дозволяє експлуатувати їх як радіатор. Прилад компактний і є хорошим рішенням, аби обігріти невелике житлове приміщення. Його можна встановити у будь-якому зручному місці, тому що він не має під'єднання до димарного каналу.

Головний мінус — невисока потужність, а тому їх не використовують для обігріву великих площ.

Фото: market.104.ua

Які котли краще не купувати

Котли старих моделей із низьким ККД не є енергоефективними, адже тоді ми переплачуємо за газ.

Тому в Україні 29 серпня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів про затвердження Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для обігрівачів приміщень і комбінованих обігрівачів. Зокрема, заборонено вводити в обіг ринку України не енергоефективні конвекційні котли.

Звертайте увагу на ККД. Цей показник записаний у техпаспорті пристрою. Якщо ККД нижче за 90%, такий котел не купуйте і не встановлюйте. Крім того, не можна встановлювати пристрої, які завезено до України нелегально. Вони не сертифіковані і не мають гарантії, тому ніхто за це відповідальності не несе, окрім покупця.

Як встановити або замінити газовий котел

ВАЖЛИВО! Самостійно замінювати котел дуже небезпечно, адже це може призвести до витоку газу. Тож краще звернутися до фахівців, які мають ліцензію на проведення таких робіт. Проте споживач повинен обов’язково сповістити «Львівгаз» про заміну котла, адже припиненням і відновленням газопостачання займається лише оператор ГРМ. Також власник приміщення має повідомити про модель нового котла та самостійно оформити документи. 

Встановленням і обслуговуванням газових котлів мають займатися спеціалісти з відповідними дозволами на проведення таких робіт. Із цим вам допоможуть різні підрядні компанії, але в них, як правило, надаються окремі послуги. Повний пакет готові надати, зокрема, у компанії «Львівгаз».

«Якщо у клієнта був котел, у нас діє чудова пропозиція із заміни котла під ключ за умови купівлі у клієнтському просторі 104.ua», — каже Ольга Головчак.

Перевага такої пропозиції полягає у тому, що персональний менеджер допоможе не лише підібрати газовий котел необхідної потужності, а й підготує усі потрібні для цього документи. Тож споживачу не потрібно робити це самостійно, адже це вже входить у вартість робіт.

Для цього потрібні паспорт та ідентифікаційний код.

Якщо споживач мав пічне опалення або конвектор, тоді можна скористатися послугою реконструкції.

До кого звернутися і які документи потрібні

Консультацію можна отримати на сайті 104.ua або за телефонами контакт-центру «Львівгазу»:

  • (032) 290-71-04
  • (067) 217-7104
  • (032) 259-11-04

Крім того, якщо ви замовляєте послугу «під ключ», вам надають персональний супровід і виконають усі роботи під ключ (демонтаж, монтаж котла, пуск газу в котел і подальше технічне обслуговування).

Для проведення робіт підготуйте такі документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • технічний паспорт на приміщення;
  • право власності на приміщення;
  • акт розрізу димовент каналів;
  • дозвіл від балансоутримувача (якщо це квартира).

Якщо газифікація нова, тоді потрібні такі документи: паспорт та ідентифікаційний код, право власності на земельну ділянку та генплан 1:500.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, що потрібно знати про енергоефективність котлів.