Верховна рада таки прийняла постанову щодо перейменування Червонограда

Тепер місто остаточно перейменують на Шептицький разом із районом

У четвер, 19 вересня, Парламент за другим разом таки проголосував за постанову про перейменування населених пунктів, про це повідомив нардеп Ярослав Железняк. Серед переліку на перейменування Червоноград, який згідно з проєктом постанови перейменували на Шептицький. Також перейменували і район.

Постанову парламент розглядав уже вдруге, оскільки напередодні голосів “за” не вистачило і нардепи ходили на погоджувальну нараду, аби повторно розглянути її. Цього разу голосів таки вистачило і постанову підтримала достатня кількість нардепів — 246. Відтак в рамках декомунізації 327 населених пунктів отриали нові назви. “Це справді історичне рішення! Це те, що треба було зробити 33 роки тому. Ми заплатили страшенну ціну за те, аби нарешті як держава дозріти до цього рішення”, — додав нардеп Лозинський.

Серед переліку на перейменування є і Червоноград, що на Львівщині. Відтепер він буде мати назву Шептицький. “Знаю, що питання перейменування Червонограда викликало гостру дискусію в громаді й мешканці розділились у своїх поглядах. Однак прошу з повагою ставитись до постаті митрополита, імʼям якого випала честь назватися нашому місту”, — прокоментував перейменування міський голова Андрій Залівський.

Які населені пункти мають перейменувати на Львівщині

Також серед населених пунктів на перейменування у Львівській області:

  • село Кіз’я Золочівського району на село Кізя
  • село Підгородне Золочівського району на село Підгороднє
  • село Червоне Золочівського району на село Галицьке
  • село Чішки Золочівського району на село Чишки
  • село Гончари Львівського району на село Гончарі
  • село Красічин Львівського району на село Красичин
  • село Листв’яний Стрийського району на село Листвяний
  • село Іорданівка Яворівського району на село Йорданівка

Рішення перейменувати Червоноград розглядали не вперше. Зокрема місто пропонували назвати: Христинопіль, Кристинопіль, Червоне. Також у місті створювали спеціальну робочу групу для проведення консультацій щодо перейменування, проте мешканці шляхом голосування через інтернет проголосували за залишення старої назви.