Нацгвардія вдруге відсудила у львівського підприємства ПДВ за покупку техніки

Компанія "Маркитант” змушена повернути понад пів мільйона гривень до державного бюджету

Головне управління Національної гвардії України вже вдруге відсудило у львівського підприємства “Маркитант” безпідставно нарахований під час продажу техніки податок на додану вартість. Цього разу компанія повинна повернути понад пів мільйона грн за ПДВ від проданого телескопічного навантажувача. Про це йдеться у рішенні Господарського суду, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Компанія знову нарахувала ПДВ до вартості техніки

За даними справи, у листопаді 2022 року "Маркитант" продав Національній гвардії навантажувач за 3,5 мільйона гривень, включивши в цю суму ПДВ у розмірі 584 667 гривень. Однак, на момент продажу підприємство вже перейшло на спрощену систему оподаткування, не сплачувало ПДВ, а відтак не мало права його нараховувати при продажу техніки. Прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути безпідставно сплачені кошти. Представники компанії у суді стверджували, що на момент укладання договору не знали про зміну свого податкового статусу.

Суд повністю задовольнив позов прокуратури та постановлено стягнути з компанії "Маркитант" на користь Національної гвардії 584 667 гривень. Додатково підприємство зобов'язали сплатити 11 454 гривні судового збору. Нагадаємо, раніше Нацгвардія відсудила у львівського підприємства "Маркитант" майже 800 тис. грн ПДВ. яке було нараховане під час продажу екскаватора-навантажувача.