Слідчі завершили розслідування у справі Дубневича про розкрадання газу на 2,1 млрд грн

На майно Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ вартістю майже 800 млн грн накладено арешт

Детективи НАБУ та САП завершили розслідування справи проти народного депутата України. Його підозрюють у крадіжці природного газу на суму понад 2,1 мільярда гривень та відмиванні незаконно отриманих грошей. Про це 13 серпня повідомили у Національному антикорупційному бюро України. Правоохоронці не називають ім’я підозрюваного, однак за даними LVIV.MEDIA йдеться про Ярослава Дубневича.

Дубневич став шостим підозрюваним у цій справі

За даними слідства, Ярослав Дубневич контролював дві теплоелектроцентралі (ТЕЦ) у Львівській області, а саме Новояворівську та Новороздольську ТЕЦ. Вони купували газ у "Нафтогазу" за зниженою ціною, нібито для виробництва тепла для населення. Насправді ж газ використовували для виробництва електроенергії, яку потім продавали за ринковими цінами. У деякі періоди прибутковість виробництва електроенергії на Новояворівській та Новороздільській ТЕЦ перевищувала 100%, попри закладених в тариф спеціальною Нацкомісією 3-5%.

“Нардеп організував легалізацію частини надприбутків шляхом їх переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування бізнесу на Львівщині”, — йдеться у повідомленні.

Ярославу Дубневичу оголосили підозру в жовтні 2023 року. Він став шостим підозрюваним у цій справі. Раніше підозри оголосили іншим учасникам схеми. На майно Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ вартістю майже 800 мільйонів гривень наклали арешт.

До слова, слідчі назвали справу Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ однією з найскладніших у сфері економіки в історії НАБУ і САП. Матеріали справи займають понад 350 томів. Розслідування вимагало співпраці з правоохоронцями 9 країн. Надіслано 17 запитів про міжнародно-правову допомогу, а відповідь на деякі з них довелося чекати до двох років. В одній з європейських країн вдалося заарештувати 2,3 мільйона євро на рахунку родича депутата. Додамо, що Ярослава Дубневича також звинувачують у ще одній справі — про привласнення 93 мільйонів гривень "Укрзалізниці".