Два розрахунки на день: водії автобусів на Львівщині масово ухиляються від обліку готівки

Водії здебільшого не реєструють у системі розрахунки готівкою

Водії приміських та міжміських автобусів реєструють в середньому менше як дві готівкові транзакції на день, а решту готівки не обліковують у системі АСООП, чим блокують її роботу, повідомили у вівторок, 13 серпня, у компанії Smart Ticket Technology.

Водії реєструють в 12 разів менше готівкових розрахунків, ніж мали б

За підрахунками оператора електронного квитка, на Львівщині облік готівки налаштований у 556 автобусах зі 650, які їздять щоденно. Зважаючи на те, що один автобус перевозить за день 150 пасажирів, водії мали б зафіксувати близько 97 500 готівкових розрахунків.

Однак за даними компанії, в період з 1 по 9 серпня пасажири здійснили значно менше готівкових розрахунків від очікуваної статистики — всього 8 420 транзакцій, або близько 1,7 транзакції в день. Оператор е-квитка зазначає, що таким чином водії блокують роботу системи з обліку готівки: “Ці дані свідчать про повне блокування роботи АСООП!” — зазначили у компанії Smart Ticket Technology.

До слова, при отриманні від пасажирів оплати за проїзд готівкою, водій має обрати на валідаторі відповідний тариф. Надалі валідатор друкує квиток, який повинен отримати пасажир. Згодом інформація через валідатор фіксується і обліковується в системі АСООП. “Відповідно відбувається не лише повний облік пасажиропотоку, а й фіксується весь обіг готівкових коштів у громадському транспорті області,” — йдеться у повідомленні.

Окрім того, оператор порівняв статистику безготівкової оплати проїзду на Львівщині та в Черкасах. При тому, що у Львівській області встановлено та обслуговується 897 транспортних засобів, а в Черкасах всього 234, кількість транзакцій при оплаті картою в Черкасах значно вища. Тоді як у нашій області 37 559, у Черкасах — 614 340.

Нагадаємо, безготівкова система оплати проїзду почала працювати у листопаді минулого року на усіх приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівської області. Серед іншого, цю систему запровадили для того, щоби вивести з тіні гроші, які сплачують пасажири за перевезення.