В усіх приміських та міжміських маршрутах Львівщини запровадили е-квиток

В усіх приміських та міжміських маршрутах Львівщини запровадили е-квиток

Пасажири, які розраховуються банківською карткою, будуть платити за проїзд менше

У четвер, 30 листопада, на усіх приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівської області почала працювати безготівкова система оплати проїзду. Про це під час брифінгу повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. За його словами, Львівщина – перша в Україні область, де на кожному маршруті в автобусах встановлені валідатори, що дають можливість розрахуватись в безготівковій формі.

«Ми йдемо до прозорого ринку, до сплати податків, до можливості прогнозування маршрутів. Для перевізників це можливість розуміти, скільки людей на якому маршруті перевозиться, яким має бути ціноутворення. Для людей – це можливість розрахунку банківською карткою та зрозумілий тариф. Для нас це можливість диспетчеризації, забезпечення правильних маршрутів, на яких ми зможемо додавати або знімати автобуси залежно від пасажиропотоку», — сказав Максим Козицький.

Також Максим Козицький наголосив, що впровадження е-квитка на обласних маршрутах – це приватна інвестиція, яку зробило ТзОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», бюджетні кошти не використовувались. Також інвестор зобов’язався своїм коштом забезпечити проїзні картки для пільговиків та роботу контролерів на маршрутах. Реалізація проєкту зайняла понад рік, на відміну від впровадження електронного квитка у міському громадському транспорті Львова, яке почалось ще у 2016 році і досі не завершилось.

«Близько 40 мільйонів гривень – це кошти приватного інвестора. Коли ми говоримо про Львівську міську раду – це майже 7 мільйонів євро кредитних коштів, які повішані на мешканців міста Львова. Коли ми говоримо про пільгові перевезення, інвестор взяв на себе зобов’язання реалізувати програму і пільгових перевезень. Жодних пластикових карточок, за які треба платити по 60 гривень. Інвестор бере на себе зобов’язання безплатно видавати карточки. Третій момент: це контролери. Питання контролю на маршрутах покладене на інвестора. Жодних виплат заробітної плати контролерам не падає на жодний бюджет. Це є сучасна реалізація інвестиції в державі, яка воює. І такі проєкти можна реалізовувати за один рік. Якщо ти робиш це прозоро, чесно і відповідально», — зазначив Максим Козицький.

Безготівкова оплата працює за системою tap in — tap out: пасажир, заходячи в автобус, має прикласти банківську картку або інший безготівковий пристрій розрахунку до валідатора, проїхати потрібну йому відстань, а по завершенню поїздки повторно прикласти картку до валідатора. З його рахунку система спише кошти відповідно до тої відстані, яку він подолав.

Як повідомив GR-партнер ТзОВ «Смарт-Тикет Технолоджи» Олексій Шуліка, вже наступного місяця пасажири приміських та міжміських маршрутів, які розраховуються за проїзд банківською карткою, отримають знижку: «В рамках існуючої стратегічної угоди з міжнародною платіжною системою VISA, ми в грудні починаємо програму стимулювання оплати безготівковою системою розрахунку на приміських і міжміських маршрутах, деталі ми повідомимо трохи пізніше, але можу сказати наступне: це буде суттєва економія для пасажирів».

Олексій Шуліка також повідомив, що наступними етапами впровадження е-квитка буде впровадження проїзних карток для пільговиків, налагодження обліку готівкової оплати та початок роботи контролерів на міжміських маршрутах: «Нашою компанією будуть впроваджуватись групи контролю, які будуть не караючими, а будуть стимулюючими людей. Ми не зацікавлені в тому, щоби когось карати. Ми сподіваємось, що люди зрозуміють, що це вигідно користуватись, що це сучасно. Що це зручно, і що це про прозорість».

Фінальним етапом реформи на обласних маршрутах стане повна відмова від оплати за проїзд готівкою.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності