Львівський суд оштрафував водія через спробу провезти цінну ікону ХХ ст. у Швецію

Невелика дерев’яна ікона із зображенням святої Анни, святого Симеона та маленького Ісуса Христа виявилась твором невідомого українського майстра

Львівський суд визнав винним водія, який намагався вивезти у Швецію незадекларовану невелику дерев’яну ікону, написану на дереві. Львівський музей провів експертизу та визначив, що ікона написана у ХХ ст. невідомим українським майстром і становить культурну та історичну цінність. Про це йдеться у постанові, яку оприлюднили у середу, 31 липня, у Єдиному державному реєстрі.

Згідно з матеріалами справи, 29 травня цього року в пункті пропуску Шегині — Медика, на кордоні з Польщею, митники виявили недекларовану ікону в автомобілі Тараса І., який прямував до Швеції. Дерев’яний образ розміром 17 см на 22 см був у картонній коробці в багажнику автомобіля. На іконі зображені свята Анна, святий Симеон та маленький Ісус Христос.

Картину написав невідомий митець у ХХ столітті

Надалі мистецький твір направили на експертизу до Львівського Національного музею імені Андрея Шептицького. Експерти встановили, що ікона є твором невідомого майстра початку ХХ століття і має культурну та історичну цінність. Її орієнтовна вартість становить 6 тис. грн.

Суддя визнав Тараса І. винним, попри те, що порушник стверджував, що не знав про наявність ікони в коробці, яку його попросили перевезти: “Суд приходить до висновку про доведеність вини  в скоєні митного правопорушення … недекларування товарів(крім валютних цінностей), що підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та які переміщуються громадянами тягне за собою накладення штрафу.

Відтак Тарас І. сплатить 5100 грн штрафу, а також 606 грн судового збору і 2 грн за зберігання товару на складі митниці. Цінну ікону порушнику повернули. Постанова суду може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення.