• Головна
  • Україна
  • Викрадену з Голландії картину виявили на україно-польському кордоні

Викрадену з Голландії картину виявили на україно-польському кордоні

Картина Яна Лінсена "Єліезер і Ребека біля криниці"

Польські прикордонники спільно з українськими та голландськими колегами розшукали картину Яна Лінсена "Єліезер і Ребека біля криниці"

Офіцери польського Прикарпатського прикордонного загону у співпраці з оперативно-слідчим управлінням Головного управління прикордонної служби, оперативним управлінням Держприкордонслужби України та офіцером зв’язку при Посольстві Королівства Нідерландів вилучили викрадений витвір мистецтва – олійну картину XVII ст., яка перебуває в базі даних Інтерполу як розшукувана. Про це 23 травня повідомили польські прикордонники. Проілюстрували повідомлення фото картини нідерландського художника Яна Лінсена "Єліезер і Ребека біля криниці", датованою 1629 роком.

Історія викраденої картини

Ця картина була однією з 24 полотен, викрадених в ніч на 10 січня 2005 року з музею Westfries голландського міста Хоорн. Окрім картин тоді з музею ще й 70 срібних антикварних речей.

Датчики руху у музеї були зірвані, а суму вкраденого фахівці оцінили в понад 10 мільйонів євро. Після того доля картин була невідома аж лютого 2014 року. У лютому 2014 року на форумі сайту "Інвестиції в мистецтво" користувач під ніком "Іларіон2011" попросив експертів про допомогу. "Шановні, допоможіть розпізнати підпис, якому художнику він належить", — написав чоловік і виклав фото підпису автора полотна та самої картини.

Насторожило те, що у самому музеї залишилося лише чорно-біле фото картини. А на форумі зображення з'явилося у кольорі.

Чоловіку відповіли, що це полотно художника Яна Лінсена "Єліезер і Ребека біля криниці" і воно датоване 1629 роком. І одразу ж сказали, що ця картина викрадена з голландського музею. На це чоловік відповів, що йому пропонували картини купити у Франції. Переконував, що після отриманої інформації з продавцями спілкуватися не буде. А номера їхніх телефонів він "не пам'ятає куди подів".

Голландські правоохоронці відразу зацікавилися цією інформацією. Вони намагалися відстежити, де живе користувач форуму, який питав про автора картини. Але тоді їм це не вдалося.

Знайшли 4 викрадені картини

У квітні 2016 року співробітники СБУ спільно з правоохоронцями Нідерландів виявили чотири картини, викрадені в Нідерландах. Тодішній глава СБУ Василь Грицак повідомив, що до правоохоронців потрапили картини "Світська жінка" (1621 р.), "Повернення Ієфая" (1625 р.), -- обидві художника Якова Вабена. Також були знайдені картини "Селяни" Хендріка Богерта (дата написання 1671-1675 рр.) і "П'єса на кухні" Флориса Вана Шутена (17 століття).

За словами тодішнього глави МЗС України Павла Клімкіна, картини перебували в руках криміналітету. Він заявив, що частина вкрадених у голландському музеї картин знаходяться на тимчасово окупованій території України, а також у Росії.

Сьогодні, 23 травня, польські прикордонники повідомили про виявлення ще однієї картини, викраденої два десятиліття тому в Нідерландах.

Нагадаємо, арештовані картини Віктора Медведчука продадуть на аукціоні. 264 картини із колекції Медведчука були заарештовані у квітні 2022 року та за ухвалою суду передані в управління Національному агентству для реалізації. Увесь цей час роботи перебували на тимчасовому зберіганні у Національному художньому музеї.

У колекції є роботи закарпатських митців XX століття, зокрема Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі. Також є ікони з бурштину і бісеру. Вартість картин ще встановлюватимуть.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності