У Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

Затриманим виявився 18-річний мешканець Дніпра

У Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон. Ним виявився 18-річний хлопець. Про це 25 липня повідомив Президент України Володимир Зеленський.

“Щойно міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко доповів мені про затримання в Дніпрі підозрюваного у скоєнні вбивства Ірини Фаріон. Я вдячний кожному й кожній, хто щодня додавав більше фактів до картини злочину та наближає встановлення повної правди”, — написав Зеленський.

Зараз тривають необхідні слідчі дії та експертизи. Президент доручив міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку надати суспільству всі деталі щодо затримання підозрюваного та ходу розслідування.

Затриманий орендував щонайменше три квартири у Львові

Як повідомив Ігор Клименко, є достатньо доказів, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. Розслідування тривало 139 годин безперервної роботи великої команди правоохоронців, включаючи оперативників, слідчих, кримінальних аналітиків, експертів та співробітників СБУ. Встановлено, що 18-річний підозрюваний - мешканець Дніпра. Готуючись до злочину, він орендував щонайменше три квартири у Львові. Наразі слідство схиляється до думки, що затриманий міг бути лише виконавцем злочину.

“Перевірили кожен куточок по маршруту відходу стрільця та обшукали близько 100 га лісу. Врешті підозрюваного вистежили. Встановили особу. Маючи його фото, це була справа часу: смарт-камери відеоспостереження зловили його всюди”, — написав Клименко.

Згодом в етері Єдиного марафону Ігор Клименко також додав, що аби затримати підозрюваного прикордонники перевірили близько 58 тис. осіб, які виїжджали за кордон. “Ми простежили як він переодягався, як він змінював ходу, яким чином змінював маршрути ... Панаму, в якій він був, придбав ще в травні 2024 року, тому він готувався як мінімум місяць до скоєння цього злочину” — розповів Клименко.

Фото: Нацполіція
Фото: Ігор Клименко

Згодом в прокуратурі повідомили, що затриманому готують повідомлення про підозру в умисному вбивстві. Також “вирішується питання про обрання запобіжного заходу”. Додали, що хлопця затримали у нього вдома в Дніпрі.

Затриманого привезуть до Львова

Заретушоване фото затриманого, яке опублікувала прокуратура, схоже на те, яке поширило видання Українська Правда. Також з власних джерел УП повідомляє, що підозрюваний дніпрянин приїхав до Львова на потязі, а після вбивства залишив місто таким же способом. До скоєння злочину він готувався з травня.

У коментарі УП речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець повідомила, що наразі у помешканні 18-річного підозрюваного проводять обшуки, а згодом його привезуть до Львова для подальшого слідства: “Наразі у місті Дніпро завершуються процесуальні дії, повʼязані із затриманням ймовірного нападника. За місцем його проживання тривають обшуки. Після цього затриманий буде доставлений у Львів для проведення подальших слідчих дій”.

Фото підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

Деталі вбивства Ірини Фаріон

Нагадаємо, вбивство Ірини Фаріон сталося ввечері 19 липня. Невідомий вистрілив у мовознавицю, коли вона перебувала біля свого будинку на вулиці Масарика у Львові. Зловмисник вистрілив жінці в голову, її у критичному стані госпіталізували до Першого ТМО Львова. Близько 23:30 у п’ятницю, 19 липня, стало відомо, що, попри зусилля медиків, Ірина Фаріон померла.

Правоохоронці відкрили кримінальну справу про замах на вбивство, яку після смерті Ірини Фаріон перекваліфікували у навмисне вбивство. Наразі вони розшукують злочинця. 25 липня правоохоронці повідомили, що перевіряють інформацію про можливу причетність російського неонацистського руху до вбивства колишньої народної депутатки України Ірини Фаріон.