На Львівщині виявили 100 га цвітіння червонокнижного шафрану

Нові поля цвітіння знайшли у Червоноградському районі

У Червоноградському районі неподалік хутора Рокитна с. Волиця (Двірцівська), с. Бутини та с. Куличків. виявили поля засіяні рідкісним червонокнижним шафраном Гейфеля, повідомили у Львівській ОВА у понеділок 25 березня.

Загальна площа становить понад 100 га

Науковці Національного лісотехнічного університету та ЛНУ імені Івана Франка, з’ясували, що малополіська популяція шафрану Гейфеля розташована окремими ділянками в межах шести лісництв філії “Львівське лісове господарство” ДП “Ліси України”.

“Станом на сьогодні популяція потребує більш детальних обстежень, детальних картувань та термінового впровадження заходів з обмеження рубок лісу з метою охорони та збереження виду. Адже суцільні рубки головного користування та суцільні санітарні рубки лісу дуже негативно впливають на популяцію рослин, призводять до зміни умов освітлення та їх знищення” - розповів начальник управління охорони природних ресурсів департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Андрій Сенюк.

До слова, у 2019 році Львівська облрада прийняла рішення про створення ботанічного саду “Двірцівський” площею майже 64 гектари. Заказник створили для збереження унікальних червонокнижних рослин, які збереглися в цих місцях з часів історичних перебудов флори.

Нагадаємо, 21 березня на Львівщині встановили рекорд Україні — висадили найбільшу липову алею в Україні.