На Скнилові побудують міжнародний логістичний хаб

Це стане можливим, завдяки будівництву ділянки євроколії Мостиська-Скнилів від кордону з Польщею до Львова

Скнилів може стати логістичним хабом з великим аеропортом, як вантажним, так і пасажирським, логістичним хабом залізничного транспорту з вузькою колією, яка з'єднає Україну з Європейським Союзом. Про це 5 березня сказав у інтерв’ю для LVIV.MEDIA начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Це стане можливим, завдяки будівництву ділянки євроколії Мостиська-Скнилів від кордону з Польщею до Львова. Воно має розпочатися вже цього року. Модернізоване залізничне полотно використовуватимуть не тільки для вантажних, а й для пасажирських перевезень у напрямку країн ЄС.

Ми дивимося ширше на цей концепт. Ми хочемо стати логістичним хабом і стати частиною європейських коридорів. Вкрай важливим є коридор з Балтики на Адріатику, в тому числі залізничний і автомобільний, і з Балтики – у Середземне море. Ми надіємося, що два ці коридори пройдуть територію Львівської області. Один з таких проєктів – це Мостиська-Скнилів”, — сказав Максим Козицький.

Максим Козицький також зазначив, що хотілося б, щоб ця колія зі Львова йшла на Ужгород та Угорщину, “щоб продовжити можливість транспортування товарів вузькою колією по території України”.

Повне інтерв’ю начальника Львівської обласної військової адміністрації можна переглянути на YouTube-каналі LVIV.MEDIA.

Додамо, що Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) допоможе Укрзалізниці оновити ділянку колії від Львова до станції Мостиська, яка знаходиться на кордоні з Польщею. Відповідний меморандум сторони підписали 24 листопада 2023 року.

На відміну від українських колій, шириною 1520 мм, нова колія матиме ширину 1435 мм, що відповідає стандартну для більшості європейських країн. Вона допоможе інтегрувати Укрзалізницю в Транс’європейську транспортну мережу ЄС. Наразі найпоширенішою шириною колій є 1435 мм – вона складає 55% від довжини усіх колій у світі. Її називають європейською або міжнародною. В Україні таке залізничне полотно використовують на деяких ділянках Закарпатської та Львівської областей. Через різницю у ширині колій на більшості прикордонних пунктів використовують устаткування для заміни коліс – такий процес триває аж 2-3 години.

Приведення українських колій до міжнародних стандартів полегшить перетин кордону та значно скоротить його час – це позитивно вплине як на пасажирські, так і на вантажні перевезення.