На Львівщині запустили проєкт із 3D-документування 10 історичних пам'яток

Міжнародний альянс захисту культурної спадщини в зоні конфліктів (ALIPH) зібрав на збереження української культурної спадщини $5 млн та реалізував перший проєкт із 3D-документування пам'яток Львівщини.

Про це повідомила керівник ALIPH Александра Фібіг під час міжнародної науково-практичної конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», пише «Укрінформ».

«Відповідно до зростаючих потреб ми збільшили й пакет допомоги для України, спрямований на захист культурної спадщини, що наразі склав $5 млн», зазначила Фібіг.

Вона повідомила, що за останні кілька місяців організація придбала для понад 160 українських музеїв, бібліотек та архівів спецобладнання для сховищ, зокрема полиці, шафи, контейнери.

Також закупили металеві ящики й пакувальні матеріали, засоби протипожежного захисту, генератори, осушувачі повітря й матеріали для захисту дверей і вікон.

За словами очільниці, ALIPH надає фінансову допомогу й фахівцям у галузі охорони спадщини.

«Наша організація вже підтримала в Україні понад 300 фахівців культурних інституцій, 2/3 з яких жінки», наголосила Фібіг.

Крім того, за її словами, альянс профінансував придбання 4 мобільних лабораторій для консервації об'єктів культурної спадщини, а також оновлення 10 сховищ для основної колекції, евакуйованої з місць бойових дій, з метою забезпечення зберігання у зимовий період.

Керівник ALIPH розповіла, що спільно з українським оператором Skeiron реалізовано проєкт із 3D-документування та фотограмметрії 10 історичних пам'яток Львівщини, розташованих у зоні ризику ураження армією рф, для консервації. Подібні проєкти підтримують і в інших регіонах України, зауважила вона.

ALIPH є глобальним фондом, що опікується захистом культурної спадщини у конфліктних та постконфліктних зонах. Організація підтримує проєкти та надзвичайні заходи через відкриті конкурси, які впроваджуються місцевими організаціями та культурними установами, спрямованими на захист або відновлення бібліотек, музеїв чи архівів.

Нагадаємо, у Львові оцифрують комплекс Вірменської катедри, Преображенську церкву, храм Іона Золотоустого та дерев’яну церкву Пресвятої Трійці, що на Сихові.