Львівська міськрада хоче достроково погасити 300 млн грн боргу за ремонти доріг

Йдеться про облігації, випущені для фінансування ремонтів площі Двірцевої, вул. Бандери та інших

Львівська міська рада планує достроково погасити частину муніципальних облігацій. Йдеться про облігації серії "J" на суму 300 мільйонів гривень. Відповідний проєкт ухвали оприлюднили 2 жовтня на офіційному порталі міської ради Львова.

Гроші позичали на ремонти вулиць у Львові

Облігації серії "J" були випущені у 2020 році разом із серіями "K" та "L". Загалом три серії облігацій залучили до міського бюджету 900 мільйонів гривень. Ці кошти використали для фінансування інфраструктурних проєктів у Львові. Зокрема, ці кошти скерували на ремонт площі Двірцевої вулиць Бандери, Личаківської, Хуторівки та Замарстинівської. Усього кошти спрямували на 22 проєкти з ремонту, а також на підготовку трьох додаткових ремонтних ініціатив.

За умовами договорів про розміщення облігацій, міськрада мала погасити їх у наступному році, зокрема строк погашення серії “J” був до 30 червня 2025 року. Але зараз Львівська мерія розгляне можливість достроково погасити частину боргу вже у грудні цього року. Як вказано у пояснювальній записці до проєкту ухвали, це допоможе зекономити кошти міського бюджету, а саме на високих відсотках, які місто сплачує за облігаціями.

Облігації обслуговує “Укргазбанк”

Зазначимо, що всі три серії облігацій (J, K, L) розміщені через "Укргазбанк". Цей банк переміг у конкурсах на розміщення облігацій, запропонувавши річну відсоткову ставку ,на 2,5% вищу за облікову ставку Національного банку України (НБУ). На момент випуску облігацій вартість облігацій була 8,5%, але через підвищення облікової ставки НБУ зараз вона зросла до 13% річних. До слова, директор Львівської обласної дирекції "Укргазбанку" Олег Василишин одночасно є депутатом Львівської міської ради від фракції "Самопоміч".

Також додамо, що на обслуговування запозичень усіх трьох серій муніципальних облігацій у 2023 році з міського бюджету витратили 169,6 млн грн — по 54,6 млн грн на кожну з них. Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA писали про те, скільки, кому і за що платитиме місто цього року.