• Головна
  • Новини Львова
  • Львівська міська рада витратить 13 млн гривень на повернення кредиту "Укрексімбанку"

Львівська міська рада витратить 13 млн гривень на повернення кредиту "Укрексімбанку"

Ці гроші Львівська міська рада позичала в банку на 5 років ще у 2021 році

Міський голова Львова Андрій Садовий розпорядився сплатити Укрексімбанку понад 13 млн грн для повернення кредиту. Відповідне розпорядження оприлюднили 28 серпня на сайті Львівської міської ради.

У розпорядженні йдеться про необхідність перерахувати акціонерному товариству “Державний експортно-імпортний банк України“ кошти в сумі 13 млн 76 тис. 923,08 грн.

Це вже п’яте повернення кредитних коштів цьому банку. Щоразу сума однакова — понад 13 млн гривень. Загалом Львівська міська рада позичила в “Укрексімбанку” 170 млн грн.

Нагадаємо, Львівська міська рада повертає гроші, які 20 травня 2021 року вирішила позичити на 5 років. Тоді йшлося про 390 мільйонів гривень позики у двох державних банків: Укргазбанку (220 млн грн) та Укрексімбанку (170 млн грн).

Директорка міського департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич під час розгляду питання пояснювала потребу позичати гроші саме пандемією COVID-19, яка розпочалася того року : “Насамперед для фінансування бюджету розвитку... Виконання (бюджету розвитку - ред.) не є стовідсоткове за 4 місяці цього року. Насамперед це через пандемію і через ті карантинні обмеження, в яких працював бізнес нашої громади”.

При цьому голова фракції Європейської Солідарності Петро Адамик наголосив, що ці гроші потрібні міській владі щоби оплатити вже виконані роботи: “Розуміючи, що без тих кредитів місто зараз просто зупиниться, переконував своїх колег підтримати дане голосування... Якщо ми ці кредити не візьмем — ми просто зупинимось. Ми просто перестанемо платити по боргах, при чому за роботи виконані півтора року тому”.

Вартість цього кредиту була прив'язана до облікової ставки НБУ, до якої банки-позичальники додали свою маржу (“Укргазбанк” — 2,5%, “Укрексімбанк” - 2,4%). Коли депутати міськради голосували за кредит, річна відсоткова ставка становила (якщо не рахувати додаткової комісії) відповідно 10 і 9,9%. Цьогоріч громада Львова обслуговує цей кредит уже за ставками 16 і 15,9 %. Тож за поповнення бюджету розвитку 2021 року Львів заплатить банкам 120 мільйонів гривень.

Нагадаємо, цьогоріч раніше Львівська міськрада вже витратила понад 50 млн грн на повернення кредиту трирічної давнини.