Львівські лікарі тричі прооперували 15-річного хлопця з захворюванням суглоба

Лікування розпочали, коли хлопчику було 10 років

У Львівському Охматдиті лікарі успішно провели операцію 10-річному хлопчику, який має складне захворювання кульшового суглоба — хворобу Пертеса. Про це 19 серпня повідомили у Центрі дитячої медицини.

Богдан проходить інтенсивну реабілітацію

Хворобу хлопцеві діагностували у 2019 році, коли йому було 10 років. На той час Богдан активно займався футболом, але його батьки помітили, що він почав кульгати. Після усіх обстежень у дитини виявили хворобу Пертеса — серйозне захворювання, яке уражає кульшовий суглоб і може призвести до інвалідності. Захворювання обмежує рухи в ураженому суглобі, кінцівка може укоротитися та виникнути перекіс тазу, а також деформації стегна і хребта, такі як сколіоз.

У Богдана хвороба протікала з ускладненнями, тому для його лікування обрали комплексний підхід, який включав кілька етапних операцій. За останні п’ять років хлопчикові вже провели три оперативні втручання, а між ними він проходив постійну реабілітацію.

“Відразу після втручання ми працювали з певними обмеженнями, щоб не зашкодити процесу відновлення: не по повній амплітуді, більш легка реабілітація була — зміцнювали силу мʼязів нижніх кінцівок та спини, бо він лежав довго. А зараз ми вже працюємо на повну: збільшення амплітуди рухів, відновлення повноцінної ходьби», — розповіла фізичний терапевт Марія Гуль.

Нагадаємо, нещодавно у Львові прооперували хлопчика з рідкісною патологією, яка деформувала його тіло. Також, раніше у львівській лікарні прооперували 5-річного хлопчика зі складною патологією нижньої губи. Операцію 5-річному Юрчику з Зимної Води провели американські хірурги спільно з львівськими.