Під 1,2 млн грн застави командир львівського “Беркута” вийшов з СІЗО

Заставу за Ростислава Пацеляка вніс мешканець окупованого Донецька

Командир львівського “Беркута”, якого звинувачують у причетності до вбивств під час Революції Гідності, вийшов з слідчого ізолятора під 1,2 млн грн застави. Про це повідомила Роксолана Хмара, вдова дисидента Степана Хмари, яка була присутня під час судового засідання. За її словами, заставу за Ростислава Пацеляка вніс мешканець окупованого Донецька на прізвище Красулін.

“Печерський суд, як то кажуть, вчергове відзначився. Сумновідома (додатково і через свою дочку- сепаратистку) суддя Константінова, вирішила знову відпустити потенційного злочинця, командира львівського беркута, який орудував на Майдані 18 лютого, Ростислава Пацеляка, під заставу в один мільйон. Вона прийняла дуже хитреньке рішення: взяти його під варту, але визначити альтернативну заставу,” — йдеться у дописі Роксолани Хмари у Facebook.

Ростислав Пацеляк на засіданні суду. Фото: Роксолана Хмара

Ростислава Пацеляка може бути причетним до 12 вбивств на Майдані

Нещодавно Пацеляку повідомили нові підозри за розстріли на Майдані. “У ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку Профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися антитерористичні заходи, які не мали реальних підстав”, — йшлося у повідомленні Офісу Генпрокурора. За даними слідства, дії підозрюваних, серед яких і командир львівського “Беркута”, призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства — 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень — 16, середньої тяжкості — 37, легких — 78, а також інших тяжких наслідків.

Нагадаємо, колишній заступник командира — начальник штабу батальйону міліції особливого призначення “Беркут” Сергій Голуб отримав тюремний вирок — його заочно засудили до десяти років в’язниці за підрив зброї на базі у Львові під час Революції гідності. Інцидент стався ввечері 20 лютого 2014 року на вулиці Тролейбусній у Львові. Вогонь знищив чергову частину та склад зі зброєю, двоє людей загинули, зникли 287 одиниць вогнепальної зброї й боєприпасів, а також транспортні засоби. Наразі Сергій Голуб перебуває в міжнародному розшуку. В жовтні 2014 року він отримав додаткову відпустку, під час якої втік до Росії, полетівши прямим рейсом зі Львова до Москви.