Львівська міськрада програла апеляцію гаражному кооперативу “Конвеєр”

Апеляційний суд скасував рішення Господарського суду про стягнення з кооперативу понад 500 тис. грн

Західний апеляційний господарський суд у Львові задовольнив скаргу гаражного кооперативу “Конвейєр”, з якого Львівська міська рада хотіла стягнути 560 тис. грн не сплаченої орендної плати за землю. Про це йдеться у постанові, оприлюдненій 1 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Гаражний кооператив три роки не платив за оренду

Наприкінці вересня 2023 року Львівська міська рада подала позов на гаражний кооператив “Конвеєр” до Господарського суду Львівської області. Гаражний кооператив користується земельними ділянками площею 3,1 га та 1,2 га на вул. Шевченка, 367. На ділянках розміщені гаражі, а право власності на них зареєстроване на фізичних осіб на підставі довідок, виданих тим кооперативом “Конвеєр”.

Три роки “Конвеєр” користувався комунальною землею, але орендної плати не платив, сплачуючи лише земельний податок. На думку міської ради за три роки кооператив заборгував 560 тис. грн орендної плати. На початку весни 2024 року Господарський суд задовольнив позов Львівської міської ради й зобовʼязав стягнути з кооперативу заборгованість.

Не завершене оформлення договору

Гаражний кооператив не погодився з рішенням Господарського суду. Кооператив вказував на те, що згідно з ухвалою ЛМР від 10 липня 2014 року кооператив зобов`язаний сплачувати земельний податок, а не оренду. Виготовивши проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, кооператив звернувся до міської ради, аби та їх затвердила, однак досі не отримав відповіді.

В матеріалах даної судової справи відсутні докази того, що Львівська міська рада приймала відповідне рішення за результатами розгляду заяви кооперативу про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду. В даному спорі вирішальним є питання стосовно завершення процедури оформлення між позивачем та відповідачем договірних відносин з приводу користування землею” — йдеться в постанові

Апеляційний господарський суд вважає що висновок суду першої інстанції був передчасним і Львівська міська рада не мала права вимагати стягнення за оренду землі з гаражного кооперативу. Відтак апеляційний суд задовольнив скаргу Гаражного кооперативу “Конвейєр”, скасував рішення суду першої інстанції та відмовив Львівській міській раді у її позові.