Суд стягнув з торгового дому заводу “Іскра” 37,6 млн грн за змову на аукціоні

Львівське підприємство порушило антимонопольне законодавство під час тендеру на купівлі тернопільського радіозаводу

Господарський суд Львівської області розглянув позов Антимонопольного комітету України до товариства з обмеженою відповідальністю “Торговий дім Львівського електролампового заводу “Іскра” про стягнення понад 37,6 млн грн. АМКУ оштрафував підприємство за тендерну змову під час купівлі заводу на Тернопільщині, йдеться у рішенні, яке оприлюднили 29 липня в Єдиному державному реєстрі.

Змова на аукціоні з продажу державного заводу

В жовтні 2018 року ТзОВ “Торговий дім “Іскра” взяло участь в аукціоні з продажу державного пакета акцій тернопільського радіозаводу “Оріон”. В аукціоні перемогло ТОВ “Самбірський радіозавод “Сигнал”, яке запропонувало за 96% акцій 57 млн грн.

Згодом Антимонопольний комітет України виявив змову серед учасників аукціону: компанії-переможця і торгового дому “Іскра”. За результатами розслідування АМКУ встановив, що обидві фірми пов’язані між собою, зокрема мали одну й ту ж юридичну адресу, активно торгували одна з одною, надавали одна одній фінансову допомогу, на них працювали одні й ті ж люди. Окрім того, обидва підприємства реєструвались на аукціонному майданчику Prozorro з однієї і тієї ж IP-адреси, витяги з ЄДР замовляла одна і та ж людина, а подані на аукціон документи були видруковані на одному і тому ж принтері. Антимонопольний комітет оштрафував обидвох учасників змови: ТД ЛЕЛЗІ” на 18,8 млн грн, а “Самбірський радіозавод “Сигнал” — на 11,3 млн грн.

Сума штрафу зросла удвічі

Після того, як ТД ЛЕЛЗІ не сплатив штраф, АМКУ почав нараховувати пеню: півтора відсотка від суми штрафу за кожен день. Коли пеня досягла максимально можливого розміру - 100% від суми штрафу — антимонопольний комітет звернувся до суду, який задовольнив його позов.

Враховуючи наведені норми законодавства та встановлені судом обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення штрафу та пені є обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, не спростовані відповідачем, з огляду на що підлягають задоволенню” — йдеться у рішенні.

Згідно з рішенням суду, ТзОВ “Торговий дім Львівського електролампового заводу “Іскра” має сплатити до державного бюджету України понад 37,6 млн грн, а також — компенсувати АМКУ понад 451 тис. грн судового збору. Рішення господарського суду може бути оскаржене в апеляції.