• Головна
  • Новини Львова
  • Громада Львова заплатить за участь в агломерації по гривні за кожного свого мешканця

Громада Львова заплатить за участь в агломерації по гривні за кожного свого мешканця

Ці кошти визначені, як членські внески громад, які входять до Львівській агломерації

Львівська громада повинна сплатити членський внесок у розмірі однієї гривні за кожного жителя на рахунок місцевої асоціації органів місцевого самоврядування "Львівська агломерація". Відповідний проєкт ухвали оприлюднили 19 червня на офіційному порталі міської ради Львова.

Львівська громада забезпечить близько 80% загальної суми внесків

Згідно з документом, всі члени Львівської агломерації платитимуть членські внески у розмірі 1 гривня на одного мешканця громади. Окрім Львівської громади, до агломерації входить ще 9 громад. Однак точної суми внеску у проєкті ухвали не вказано. Як пояснив у коментарі LVIV.MEDIA виконавчий директор Асоціації “Львівська агломерація” Роман Кізима, визначення точної кількості населення є складним завданням, особливо в умовах війни та через велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Асоціація спирається на дані Державної служби статистики, хоча і визнає, що її дані можуть не повністю відображати реальну ситуацію.

“Ми звернулися до служби статистики, це єдиний орган в нашій країні, який веде підрахунок населення. Тому приблизні цифри ми знаємо. Ми мусимо посилатися на якийсь документ, у статуті визначено, що йде прив’язка до статистики. Дані свіжі, але чи вони реалістичні на 100% — сумніваюся, тому що ми маємо внутрішньо переміщених осіб. Зараз це дуже складно, бо зараз війна”, — пояснив Роман Кізима.

До агломерації входять десять громад Львівщини

За словами Романа Кізими, загальний річний бюджет асоціації після внесків усіх громад складе трохи менше мільйона гривень. Львівська громада забезпечить близько 80% загальної суми внесків. Ці кошти використають для створення мініофісів та оплату праці кількох працівників, які займатимуться написанням грантових заявок та залученням додаткового фінансування.

За оцінкою Кізими, цих коштів недостатньо для повноцінного функціонування асоціації, вони розглядаються лише як стартовий капітал. Відтак керівники асоціації шукатимуть додаткове фінансування, зокрема донорські кошти.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року на Львівщині ухвалили першу в Україні стратегію агломерації. 30 квітня цього року на Львівщині сформували Асоціацію органів місцевого самоврядування Львівської агломерації. До цієї асоціації увійшли десять громад області, а її керівником обрали міського голову Львова Андрія Садового.

До Асоціації ввійшли десять громад Львівщини: Львівська, Жовківська, Городоцька, Пустомитівська, Бібрська, Великолюбінська, Давидівська, Куликівська, Жовтанецька та Новояричівська.