• Головна
  • Новини Львова
  • Львів’янка створює унікальний папір з сушеними рослинами та ягодами: хоче запатентувати цю технологію

Львів’янка створює унікальний папір з сушеними рослинами та ягодами: хоче запатентувати цю технологію

Майстриня почала працювати над таким папером п'ять років тому, а зараз спільно із юристом, оформлює авторське право на метод його виготовлення

Львів’янка Ліда Кольченко виготовляє папір із вкрапленнями рослин і створює з нього предмети декору. Вже п'ять років вона вдосконалює свою техніку. І тепер разом із юристом прагне запатентувати цю унікальну технологію. Про це 18 червня повідомило Суспільне.

Рослини, які майстриня використовує для створення декоративного паперу, вона спершу кладе під прес. "Щоб вона була отакенька, без зморшок, чекати в середньому, залежить від рослинки, від 10 до 20 днів", — розповіла Ліда Кольченко. А згодом майстриня використовує їх для створення паперу: за допомогою преса втискає в нього рослини та квіти.

Рослини жінка збирає й купує сама. Іноді їй їх дарують. Майстриня для створення паперу використовує і ягоди. Проте, не усі, а лише деякі.

"Фрукти та ягоди класно йдуть у папір теж. А от полуниця – це найулюбленіша для більшості людей. Вона якраз зберігає свій колір і текстуру, дуже апетитна та оригінальна", — розповіла Ліда Кольченко.

Конверти, торбинки та лампи з паперу

З готового паперу власного виробництва майстриня робить конверти, торбинки та лампи. Їх має декілька видів, на готову основу накладає свій папір відповідно до форми та задуму.

"Прямо наклеюється на цей каркас по кожній стороні. Треба рівнесенько його натягнути, залишки обріжуться. Папір треба мокрий брати. Тому що він висихає і сам себе вирівнює", — розповідає майстриня про технологію виготовлення.

Зараз жінка працює над оформленням авторського права на технологію виготовлення такого паперу з рослинами. Свої роботи представляє й продає на різноманітних виставках та в соцмережах.

Нагадаємо, львівські майстрині долучилися до створення найбільшого в Україні кептаря. Його презентували у Дніпрі. Найбільший в Україні святковий кептар має ширину – 2 м і 90 см і довжину – 3 м і 55 см. А вага його майже 30 кг. Над його створенням понад місяць працювали півсотні майстринь зі Львова, Києва, Дніпра, Чернігова, Хмельницького. На втілення задуму пішло понад місяць.