• Головна
  • Новини Львова
  • У Львівській політехніці виробляють гідрогелеві пов’язки для поранених військових: як отримати

У Львівській політехніці виробляють гідрогелеві пов’язки для поранених військових: як отримати

За час війни науковці Львівської політехніки разом зі студентами виготовили та відправили у прифронтові лікарні вже 230 тис. гідрогелевих пов’язок

На базі Львівської політехніки може запрацювати масове виробництво інноваційних гідрогелевих лікувальних пов’язок для загоєння ран. Такі пов’язки втамовують біль, а також є антибактеріальним, протизапальним і кровоспинним засобом. Про це 12 березня написав на своїй сторінці начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Чим особливі ці пов’язки

“Інноваційність полягає у тому, що вони [ пов’язки — ред.] самостійно розкладаються після використання та виготовлені з природних матеріалів, а це дозволяє уникнути будь-яких подразнень на тілі людини”, — йдеться у повідомленні Максима Козицького. Технологію виробництва розробили науковці Львівської політехніки. Її уже запатентували.

Гідрогелеві пов’язки

Пов’язки вже передають на фронт

Від початку повномасштабної війни науковці Львівської політехніки разом зі студентами виготовили та передали у прифронтові лікарні й медичні частини понад 230 тисяч таких пов’язок. “Виготовляти їх доводилося у різних аудиторіях, бракувало матеріалів, місця та обладнання, що сповільнювало процес. Водночас із передової надходило дуже багато схвальних відгуків про ці засоби”, — йдеться у повідомленні.

У політехніці відкрили лабораторію для виготовлення пов’язок

“Щоб підтримати вкрай потрібну у наш час ідею, минулого року Львівська обласна державна адміністрація в межах Програми інноваційного та науково-технічного розвитку виділила з обласного бюджету 700 тисяч гривень. Львівщина першою в Україні створила таку програму”, — зазначає Максим Козицький. За ці гроші придбали нове обладнання.

Виготовлення гідрогелевих пов’язок

“Допомагаємо пройти процес сертифікації цих засобів, а сьогодні відкрили лабораторію, яка буде спеціалізуватися на виробництві пов’язок та випробуванні інших нових медичних технологій”, — йдеться у повідомленні.

Як військовим отримати пов’язки

Наразі пов’язки не продаються, але військові частини можуть стати в чергу, щоб отримати їх, якщо звернуться в Інститут хімії та хімічних технологій Львівської політехніки.