• Головна
  • Новини Львова
  • На Личаківському кладовищі вже ексгумували останки 65 людей: що з ними робитимуть далі

На Личаківському кладовищі вже ексгумували останки 65 людей: що з ними робитимуть далі

Частина останків збереглися повністю, інші – лише частково

На Личаківському військовому кладовищі (вище місця поховань новітніх Героїв України) триває ексгумація давніх поховань. Наразі вже вдалося віднайти останки 65 людей.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

За зовнішніми ознаками це поховання, які були здійсненні після Другої світової війни. Частина останків збереглися повністю, інші – лише частково.

«Про давні поховання було відомо давно. Однак питання ексгумації є складним, воно вимагає якісної дослідницької роботи, обґрунтування та часу на погодження. Широкомасштабне вторгнення росіян в Україну також стало вагомою причиною для ексгумації – на Марсовому полі проводиться поховання наших загиблих Героїв, а війна, на жаль, все ще триває. Тож місце для їх гідного поховання повинне бути належно підготовлене. Після проходження усіх процедур, були отримані дозволи від Міністерства культури України та органів місцевого самоврядування», - пояснив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко.

Процес ексгумації. Фото: ЛМР

Зазначається, що на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані загиблі військовослужбовці різних армій, які брали участь у бойових діях того часу на теренах Львівщини (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

Так, у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду. Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. З 3 400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком. Водночас дослідники вважають, що далеко не всі ці 111 людей можуть бути фронтовиками.

Планується, що знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість решти з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень.

Що цікаво, свого часу радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів австрійської армії, а це були люди різних національностей, все знищила й почала проводити військові та приватні поховання поверх.

Нагадаємо, місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво такого Меморіального комплексу. Тут хочуть облаштувати меморіальну площу та сквер пам’яті.