Вчені створили штучне сало: яке воно на смак

Такий метод дозволить доповнити штучне м’ясо лабораторними жирами

Дослідники з Університету Тафтса успішно виготовили жирову тканину в лабораторії, яка має поліпшити текстуру та структуру м’яса.

Про це повідомляє New Atlas.

М’ясо, вирощене в лабораторії, виробляється шляхом культивування клітин тварин за допомогою поєднання біотехнології, тканинної інженерії, молекулярної біології та синтетичних процесів. Технологія створює продукт, схожий на традиційне м’ясо.

Однак у вирощеному м’ясі відсутній інгредієнт, який є ключовим як для смаку, так і для текстури - жир.

Вчені виявили, у природі кровоносні судини постачають жиру кисень і поживні речовини, а жиру, виготовленому в лабораторії, бракує цих важливих елементів. Проте вчені вирішили цю проблему.

Науковці спочатку виростили жирові клітини мишей і свиней, які потім змішували з іншими доведено безпечними речовинами.

«Оскільки жирова тканина складається переважно з клітин з невеликою кількістю інших структурних компонентів, ми вважали, що агрегації клітин після росту буде достатньо, щоб відтворити смак, поживність і текстуру натурального тваринного жиру», - сказав Джон Юен молодший, провідний автор дослідження.

Такі досліди науковці довели успішність проєкту.  Адже структура штучного жиру відповідала звичайному, у ньому містилися ліпіди та інші важливі для смаку та аромату компоненти.

Нагадаємо, раніше науковці провели дослідження, чи допоможе вживання помірної кількості алкоголю жити довше.