• Головна
  • Енергетика
  • Газ
  • Європейські ціни на газ знову стрімко зростають: чи вдасться запобігти енергетичній кризі

Європейські ціни на газ знову стрімко зростають: чи вдасться запобігти енергетичній кризі

Норвегія замінила Росію як найбільше джерело імпорту природного газу в Європейський Союз

Ціни на природний газ у Європі зросли більш ніж наполовину в червні після місяців падіння. Це є тривожним нагадуванням про енергетичну кризу, яка сталась минулого року.

Згідно з даними Незалежної служби розвідки товарів (ICIS), базові ф’ючерсні ціни на газ зросли на 52% з початку цього місяця до 35 євро (38 доларів) за мегават-годину, пише CNN.

За словами аналітиків, ціни змінились головним чином через триваліші, ніж очікувалося, простої на техобслуговуванні ключових газових заводів у Норвегії.

«Останнє зростання цін показує, наскільки європейський ринок чутливий до дестабілізації», — сказав спеціаліст із сировинних товарів Capital Economics Білл Уезерберн.

Так, європейські ціни на природний газ все ще значно нижчі від рівня минулого літа, коли континент опинився в енергетичному протистоянні з Росією після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Втім стрімке зростання цін цього місяця показує, наскільки регіон залишається вразливим до будь-яких збоїв у постачанні після падіння імпорту з Росії.

Норвезький оператор газової мережі Gassco повідомив, що заплановане припинення роботи одного з його газопереробних заводів було продовжено до 15 липня, хоча процес мав відновитися 21 червня. Водночас інших два газових заводи залишаться в автономному режимі на невизначений час через «процесні проблеми».

Новий розподіл ролей у газовій схемі Європи

Минулого року Норвегія замінила Росію як найбільше джерело імпорту природного газу в Європейський Союз, маючи понад 24% ринку, тоді як Москва постачала 15%.

Проте Європа може втратити ще одне джерело газу. Зокрема, ціни підскочили після повідомлень про те, що Нідерланди планують назавжди закрити своє газове родовище Гронінгені у жовтні 2023 року, а не роком пізніше, як це пропонувалось.

Через це ф'ючерси на газ досягли внутрішньоденного максимуму майже в 50 євро (55 доларів) за мегават-годину, а потім знову впали. Це більш ніж удвічі більше, ніж на початку червня. Натомість речник уряду Нідерландів повідомив, що остаточне рішення щодо закриття родовища у Гронінгені ще не ухвалено.

Нідерланди, які колись були основним постачальником природного газу для Європи, протягом останнього десятиліття згортали видобуток газу на суші через ризик землетрусів. Воно є одним із найбільших у світі, але зараз на нього припадає лише частка газових поставок Європи. Тим не менш, повідомлення про те, що видобуток може закритися в жовтні, схоже, збентежили трейдерів.

«Європейський газовий ринок — і, як наслідок, світовий ринок газу — [безперечно, - ред.] не вийшов з ладу з точки зору адекватного узгодження пропозиції з попитом», — зазначив Том Марзек-Мансер, голова газової аналітики ICIS.

Він додав, що зростання цін «завжди очікувалося», враховуючи те, що ф’ючерсні ціни на постачання природного газу на наступні дві зими залишалися підвищеними порівняно з історичними нормами.

Сильніша позиція

Ціни злетіли до історичного максимуму в 340 євро (372 долари) за мегават-годину наприкінці серпня 2022 року, оскільки європейські країни стрімко заповнювали свої магазини напередодні зими. Згідно з даними Gas Infrastructure Europe, ці сховища зараз заповнені на 73% — це набагато більше, ніж 56%, які були у середньому в той же період за останні п’ять років.

«Період паніки, який ми спостерігали минулого літа… [малоймовірно, - ред.], що повториться», — сказав Массімо Ді Одоардо, старший газовий дослідник консалтингової компанії Wood Mackenzie.

За його словами, рекордні обсяги запасів газу в Японії та Південній Кореї в поєднанні зі слабшим, ніж очікувалося, відновленням китайської економіки також зменшують шанси того, що Європа буде змушена почати ще одну дороговартісну боротьбу з Азією за імпорт скрапленого газу цього року. Проте, не так багато знадобилося, щоб похитнути довіру трейдерів.

«Європа все ще повинна впоратися з тим фактом, що в Європі [мало, - ред.] російського газу. Незаплановані збої можуть призвести до стрибків цін», — розповів директор з енергетики, клімату та ресурсів Eurasia Group Геннінг Глойстайн.

Водночас за словами Массімо Ді Одоардо, продовження зупинки ключових газових заводів у Норвегії «може легко скоротити ще один мільярд кубометрів пропозиції протягом наступних кількох місяців».

«Потрібно лише на 5 млрд кубометрів менше, щоб зробити ринок набагато жорсткішим» — зазначив старший газовий дослідник консалтингової компанії Wood Mackenzie.

Нагадаємо, Україна до 2027 року зможе наростити газовидобування настільки, щоб стати значним експортером газу до Європейського Союзу.