• Головна
  • Здоров’я
  • Самотність: розгляд причин та наслідків самотності, способи подолання самотності

Самотність: розгляд причин та наслідків самотності, способи подолання самотності

Самотність: розгляд причин та наслідків

Самотність — це не просто відчуття "непотрібності", усамітнення, перебування в порожній кімнаті. Це складний емоційний стан, який можна відчувати навіть знаходячись у натовпі людей. Самотність "виїдає із середини" змушує почуватися покинутими, порожніми, пригніченими та абсолютно непотрібними.

Причини самотності

Самотність може бути викликана різними причинами, як соціальними, так і особистими. Ось деякі з основних факторів:

  • До самотності можуть призводити різні ситуації, такі як фізична ізоляція, переїзд на нове місце або розлучення. Втрата важливої людини в житті також може викликати відчуття самотності.
  • Самотність може бути симптомом психічних розладів, зокрема депресії. Депресія часто веде до соціальної замкнутості. 
  • Внутрішні фактори, такі як низька самооцінка, також можуть сприяти самотності. Люди з низькою самооцінкою часто вважають, що вони недостойні уваги або поваги інших, що призводить до ізоляції та хронічного відчуття самотності.
  • Особистісні риси також грають роль. Наприклад, інтроверти можуть бути менш схильні до розвитку та пошуку соціальних зв’язків, що може спричинити ізоляцію та самотність.

Самотність у мережі

За останні 20 з гаком років розвиток інтернету та різних соціальних мереж набув неабиякого розвитку. Разом із цим розвитком з'явилися "нові" емоційні проблеми. Багато користувачів різних соціальних мереж мають по усьому світу сотні та навіть тисячі "друзів", але все одно відчувають самотність. Ця "віртуальна реальність" не може повністю замінити справжні людські стосунки та взаємовідносини й з плином часу, це призводить до ще більшого відчуття ізоляції. 

Наслідки самотності

Самотність не проходить безслідно, вона також впливає на здоров'я людини, а саме:

  • Проблеми із фізичним здоров'ям — підвищений ризик серцевих хвороб, інсультів, проблем з мозком та розвиток хвороби Альцгеймера.
  • Проблеми із психічним здоров'ям: погіршення пам’яті, депресія, підвищений рівень стресу, антисоціальна поведінка.
  • Проблеми із різними соціальними аспектами життя: алкоголізм, наркотична залежність, частина відмова від їжі, суїцидальні дії та думки та інше.

Самотність і сила людських стосунків

Людські стосунки мають величезну силу у подоланні самотності. Близькі друзі запобігають самотності та певною мірою зменшують негативні наслідки на ваше здоров'я. Якість соціальної взаємодії значно важливіша за її кількість. Навіть одна приємна розмова, може значно покращити настрій та зменшити відчуття ізольованості та самотності. Тому, близькі та друзі, родичі або сім'я завжди мають бути поруч із вами, а ви із ними. Звісно, якщо ваші друзі й сім'я для вас не "токсична". Тоді треба діяти радикально, звільніться від токсичних людей, та знайдіть тих, хто вас розуміє.

Самотність часто описується у літературі та мистецтві. Ось декілька відомих цитат про самотність:

  • "Самотність – це коли в кімнаті, де ти перебуваєш, наче розчиняється весь світ." – Джонатан Франзен.
  • "Самотність – це не коли ти сам, а коли не можеш знайти потрібних слів для спілкування." – Антуан де Сент-Екзюпері.
  • "Самотність – це стан, коли ти розумієш, що єдиний твій співрозмовник – це твої думки." – Федір Достоєвський.

Як побороти самотність

Просто подолати самотність завдання не із самих простих. Тут треба розуміти, що ви хочете та обов'язково вийти із певної зони комфорту, тому що зона комфорту, також може викликати відчуття самотності. Ось декілька порад, що треба робити:

  • Розвивайте свої соціальні зв'язки — це може бути різні клуби, не тільки нічні, виставки, ярмарки, театри, різні заклади мистецтва, волонтерська діяльність.
  • Психотерапія: якщо ви маєте довіру до психотерапевта, то можете спробувати його відвідати. Можливо він допоможе вам розв'язувати вашу проблему.
  • Регулярна фізична активність: спорт, спорт і ще раз спорт. Допоможе не тільки мати добре здоров'я та гарно розвинене тіло, а й ще прибере зайві думки із голови.
  • Саморозвиток: нове хобі, наприклад відвідайте гурток малювання, різні види походів у ліси та гори (групою), займіться альпінізмом. 
  • Позитивне мислення: мисліть завжди позитивно, думайте тільки про добре та хороше. Спрямуйте свою увагу виключно на позитивні аспекти життя та намагайтеся уникнути негативних думок про себе.
  • Медитація: спробуйте медитацію. Вона допомагає зняти стрес та поліпшує загальний психологічний стан.
  • Допомога іншим: волонтерська діяльність повністю зніме почуття самотності. Допомога іншим та отримання вдячності — це як "бальзам на душу".

Самотність — це величезна проблема, яка має серйозний вплив безпосередньо на фізичне та психологічне здоров'я людини. Однак, цього стану можна уникнути та зберегти себе. Пам'ятайте, що саме ви митець свого життя, саме вам вирішувати відчувати цей стан чи ні, підіймайтеся та йдіть крок за кроком до свого щасливого та здорового життя.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності