• Головна
  • Здоров’я
  • Вчені виокремили перелік фізичних вправ, які допомагають позбутися залежності

Вчені виокремили перелік фізичних вправ, які допомагають позбутися залежності

Вчені виокремили перелік фізичних вправ, які допомагають позбутися залежності
Фото: pexels

Люди, які займалися спортом, були більш підготовленими та менш депресивними до кінця дослідження

Прості тренування поєднанні із лікуванням покращили одужання від різних розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин, зокрема кокаїну, опіоїдів, канабісу та алкоголю.

Дослідження, опубліковане в PLOS One, показало, що додавання лікування простих тренувань, таких як біг підтюпцем або силові тренування, покращує ймовірність одужання від різноманітних розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин, зокрема кокаїну, опіоїдів, канабісу та алкоголю.

«Вправи є фантастичними ліками для тих, хто намагається позбутися від залежності», — сказав Джеремія Вайнсток, професор психології в Університеті Сент-Луїса, який вивчає залежність, але не брав участі в новому огляді.

Результати базуються на інших дослідженнях, деякі з яких проводилися на тваринах, які показують, що фізичні вправи змінюють наш мозок і мислення таким чином, що можуть зменшити тягу до наркотиків і рецидиви, а також можуть навіть запобігти залежності.

Біг підтюпцем до одужання

Флоренс Піше —провідний автор і докторант кінезіології Монреальського університету, вивчаючи фізичні вправи, запідозрила, що фізична активність допоможе одужанню пацієнтів.

Вона та її колеги провели 43 дослідження за участю 3135 чоловіків і жінок, які шукали лікування від залежності від різних речовин, що викликають залежність (крім тютюну, який, на їхню думку, було достатньо перевірено).

Програми тренувань були різними, але найчастіше включали легкий біг підтюпцем приблизно три рази на тиждень або порівнянну кількість силових тренувань, ходьби, йоги чи їзди на велосипеді.

Потім вчені порівняли результати, знайшовши переконливу перевагу вправ. У дослідженнях, які кількісно оцінювали вживання наркотиків учасниками від початку до кінця, люди, які займалися спортом, зазвичай припиняли або зменшили їх споживання. Ті, хто не займався спортом, як правило, не зменшили споживання наркотиків.

Як фізичні вправи змінюють залежний мозок

Люди, які займалися спортом, були більш підготовленими та менш депресивними до кінця дослідження.

Але інші недавні дослідження, які детальніше розглядають, що роблять вправи під час відновлення, зупинилися на ряді сприяючих ефектів.

«Вправи мають так багато переваг для тих, хто подолав залежність», — сказав Вайнсток. «Після тренування миттєво покращується настрій, і з часом фізичні вправи зменшують депресію та тривогу, які часто виникають разом із залежністю. Вправи також допомагають мозку зцілитися від багатьох шкідливих наслідків вживання психоактивних речовин для нашого мозку».

У дослідженнях на тваринах, наприклад, інтенсивне вживання наркотиків, таких як кокаїн, метамфетамін або алкоголь, послаблює або вбиває клітини мозку та зменшує нейрогенез, процес, за допомогою якого мозок створює нові нейрони. З іншого боку, фізичні вправи посилюють нейрогенез і зміцнюють здоров’я існуючих нейронів.

Ефекти можуть бути особливо вражаючими при розладах, пов’язаних із вживанням алкоголю, і при одужанні. Автори дійшли висновку, що «вправи пов’язані зі здоров’ям мозку, а алкоголь — ні, і механізми, за допомогою яких вправи приносять користь мозку, прямо протидіють механізмам, за допомогою яких алкоголь шкодить йому».

«Нещодавно було проведено кілька досліджень, які свідчать про те, що фізичні вправи корисні для лікування розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю», — сказав Дж. Лі Лізюр, професор неврології Х’юстонського університету та старший автор огляду.

Фізичні вправи можуть змінити процес обробки дофаміну

Але, мабуть, найбільш інтригуючий і наслідковий ефект фізичних вправ полягає в тому, як вони можуть змінити систему винагороди мозку, яка керує тим, що нам подобається, чого ми хочемо і чого шукаємо. Більшість речовин, що вживають зловживання, надзвичайно покращують систему винагороди, особливо вироблення та поглинання дофаміну, нейромедіатора, який бере участь у обробці винагороди.

Вправи можуть бути більш приємними та змінити переробку дофаміну.

«Наше дослідження показує, що фізичні вправи можуть маніпулювати сигналами дофаміну в мозку, які, як ми знаємо, задіяні та не функціонують у залежних людей», — сказав Панайотіс Танос, старший науковий співробітник Університету Буффало та старший автор дослідження на щурах.

За словами Вайнстока, більш складне занепокоєння полягає в тому, що люди з розладами, пов’язаними зі зловживанням психоактивними речовинами, можуть відчувати слабку мотивацію займатися спортом. Вони можуть відчувати себе виснаженими, розгромленими або приголомшеними.

Зв'язок фізичних вправ і алкоголю

У деяких дослідженнях, проведених групою Leasure та іншими, здорові люди, які займалися фізичними вправами, як правило, також були людьми, які досить багато випивали. «Алкоголь відрізняється» від багатьох інших речовин, що викликають залежність, сказав Лізур, «і демонструє позитивний зв’язок із фізичною активністю».

Люди, які намагаються одужати від алкогольних розладів, можуть по-різному реагувати на фізичні вправи.

Для них, як і для багатьох інших, хто приєднується до програм розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин, включення в програму легких вправ, здається, посилює переваги та підвищує шанси, що програма суттєво допоможе.

Нагадаємо, дослідження показують, що тренування з іншою людиною можуть поширюватися на ваш мозок. Доведено , що наявність друга по тренуваннях допомагає підвищити вашу мотивацію. Для літніх людей потенційні переваги ще більш виражені.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності