• Головна
  • Здоров’я
  • Як побороти депресію та що треба знати перед тим, як приймати антидепресанти

Як побороти депресію та що треба знати перед тим, як приймати антидепресанти

депресія

Депресію можна вилікувати декількома способами, які можна комбінувати

У суспільстві депресію трактують як лінь або ж просто поганий настрій, який вилікує робота або близькі. Проте ті, хто зіштовхнувся з цією хворобою, знають наскільки вона може бути складною, і що це не просто відмовка, аби нічого не робити.

Як лікують депресію та що варто знати перед тим, як приймати таблетки від цієї хвороби, читайте нижче.

Що таке депресія

Згідно з інформацією Мінздоров’я, депресія — це хвороба, яка характеризується пригніченим станом не менше 2-х тижнів. У цей період людина не відчуває інтересу до речей, які раніше приносили задоволення, відчуває постійний поганий настрій. Якщо депресія важка, людина не може встати з ліжка та самостійно подбати про себе.

Характерними симптомами депресії є:

  • безсоння;
  • тривога;
  • втрата апетиту;
  • пасивність, неможливість відчувати радість;
  • думки про суїцид.

Зумовлено це тим, що у мозку є хімічні порушення, часто їх лікують медикаментозно після звернення до лікаря-психіатра. Залежно від тяжкості симптомів кваліфікують легку, середню та важку депресії. Часто буває, що депресія є наслідком, а не слідством інших супутніх хвороб, які повинен діагностувати лікар.

Чому боятися психіатра не слід

Багато хто боїться йти до психіатра, адже похід до цього лікаря овіяний міфами. До того ж дуже важко на першій зустрічі відкритися фахівцю та розповісти про наболіле. Деколи у пацієнтів виникають думки: “А що якщо він скаже, що я хворий?”

Однак, кваліфікований психіатр ніколи не буде засуджувати або стигматизувати проблему пацієнта, а шукатиме рішення, як йому допомогти.

Декілька порад, як себе поводити на прийомі у лікаря:

  • Прийміть те, що ви хвилюєтесь, це нормально. Спробуйте поговорити з фахівцем про це, аби стало легше.
  • Не уникайте діалогу. Психіатр повинен опитати пацієнта, аби зрозуміти суть проблеми, якщо ви не зрозуміли питання — уточніть, що лікар мав на увазі.
  • Пам’ятайте, що лікар ставить питання не для того, аби вас засудити чи з цікавості, розмова допоможе йому сформувати правильний висновок про психічний стан та поставити діагноз, якщо це потрібно.

Додамо, для того, аби діагностувати депресію однієї розмови з лікарем недостатньо. Також на прийомі треба заповнити опитувальники, які допомагають підтвердити діагноз.

Лікування депресії

За останніми даними ВОЗ, кількість людей у світі, які хворіють на депресію становить 3,8% населення. Однак недуг є виліковним.

Науково обґрунтованими способами лікування депресії є психотерапія та медикаментозне лікування під наглядом медика. Якщо форма хвороби легка, її, як правило, лікують без препаратів, однак якщо вона важка — потрібно приймати антидепресанти, рекомендує МОЗ.

Що треба знати, якщо ви хочете приймати антидепресанти

Перш за все, варто знати, що антидепресанти призначає лише лікар за показаннями. Антидепресанти можна придбати лише за рецептом, адже вони впливають на гормональний фон в організмі, нервову та серцево-судинну системи та є психотропними препаратами.

Перед тим, як їх приймати, обов’язково вивчіть інструкцію, особливо розділ побічних ефектів. Крім того, поцікавтеся у лікаря, яка реакція на прийом ліків може виникнути у організма, аби підготуватися до неї.

Не завадить уточнити, з якими іншими препаратами не варто суміщати таблетки. Важливо знати чи поєднуються призначені антидепресанти з алкоголем, або ж його варто повністю виключити.

Крім того, будьте готові до того, що препарати від депресії не діють одразу, а на звикання до них потрібен час. До того ж не всі ліки можуть підійти саме вам, тож якщо ви відчули через певний проміжок часу, що вам не краще, це привід звернутися до фахівця, аби він змінив ліки.

Попри те, що під час лікування антидепресантами варто врахувати багато чинників, це є науково обґрунтованим способом допомоги під час депресії.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, як швидко заспокоїтись.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності